VIDEO TUTORIAL Sebastian Burduja lansează aplicaţia ROeID, pentru identificarea digitală a oricărui român: „Gata cu verificările faţă în faţă, făcute de funcţionarii statului!”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a participat joi la lansarea aplicaţiei mobile ROeID, care va permite crearea identității electronice unice a fiecărui cetățean român.

25 mai 2023, 10:10
VIDEO TUTORIAL Sebastian Burduja lansează aplicaţia ROeID, pentru identificarea digitală a oricărui român: „Gata cu verificările faţă în faţă, făcute de funcţionarii statului!”

Sebastian Burduja anunţă că toţi românii vor avea identitate digitală.  Practic, odată creată și validată această identitate electronică în aplicaţie, va putea fi folosit un singur set de credențiale pentru accesarea tuturor platformelor guvernamentale, a anunţat Sebastian Burduja.

O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID.

Contul ROeID va putea fi folosit și pentru accesarea Ghișeul.ro, și pentru SPV, și pentru platformele primăriilor, și pentru HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne.

ROeID asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.

Sebastian Burduja a explicat într-o conferinţă de presă de ce este important acest pas mare spre debirocratizarea României.

„Contul ROeID va putea fi folosit și pentru accesarea Ghișeul.ro, și pentru SPV, și pentru platformele primăriilor, și pentru HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne. ROeID asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.

Până acum, scopul principal al mersului la ghișeu, al cozilor de la ghișee în sine, era autentificarea – validarea identității.

Fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele din carte și valida astfel identitatea persoanei.

Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale – Gata cu verificările față în față, făcute de funcționarii statului!

Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice. Vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private.

Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID

Vorbim despre accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite

Beneficiile evidente ale acestei aplicații sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența.

Noua aplicație mobilă ROeID este disponibilă în Google Play Store și Apple App Store.”, a declarat Sebastian Burduja.

La conferinţa de presă a luat parte şi preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Dragoş-Cristian Vlad, care a explicat, la rândul său, importanţa aplicaţiei ROeID.

„ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului.

ROeID reprezintă implementarea principiului Single Sign-On și pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României.

Ministrul Burduja vine cu soluția pentru facturi mici la energia electrică: ”Vrem o energie mai verde”

Trebuie să precizez că aplicația este lansată acum într-o versiune beta, într-un mediu de testare, nu de producție. Această lansare reflectă preocuparea noastră pentru transparență.

ROeID va putea fi folosit la nivel european, fiind complementar unui alt proiect implementat de Autoritate – SITUE – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va fi softul comun de identificare al Europei.

SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România.

Am testat deja interconectări ale ROeID cu alte soluții de identitate digitală de la nivel european – de exemplu, dacă suntem în Franța și avem nevoie de servicii publice pe care le oferă statul francez, putem folosi ROeID pentru accesarea acestor servicii.”, a declarat Dragoş Vlad.

Cosmin Niculescu, secretar general în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României, a explicat că aplicaţia ROeID va intra în magazinele de aplicaţii abia la 31 august, versiunea prezentată acum fiind una beta, pe care se lucrează în continuare.

„Lansăm astăzi versiunea beta, pentru testare extinsă cu publicul – o testare de stres, i-am putea spune. Ne bucurăm și încurajăm feedback-ul pentru această aplicație, în special pentru componentele sale de User Experince și User Interface în ceea ce privește flow-ul utilizatorilor.

Aplicația va rămâne în proces de dezvoltare până la 31 august, cand vom lansa în magazinele de aplicații Apple și Google versiunea finală, consolidată.

Prin ROeID, avem pentru prima dată posibilitatea de a accesa, într-un mod unitar și integrat, toate serviciile publice digitale din Uniunea Europeană.

Vorbim de o interfață de acces prietenoasă cu utilizatorul, care poate fi folosită pentru a accesa toate sistemele informatice publice ale statelor UE și toate serviciile publice digitale europene.

România va avea internet de mare viteză. 11 localități din Bihor vor avea în sfârșit aces la internet de mare viteză. Sebastian Burduja: ”Până la final de 2025 prin PNRR de peste 150 de milioane de euro toată România va fi conectată”
Aplicația ROeID va putea fi folosită cross-border, peste tot în Uniunea Europeană, astfel că ea îndeplinește cerințele europene.

ROeID este un rezultatul unui proiect implementat de ADR prin finanțare europeană și vizează implementarea Regulamentului Consiliului UE 1724/2018, dezvoltarea unui sistem Single Sign-On și de identitate electronică, în conformitate cu Regulamentul 910/2014.

La această dată, suntem în plin proces de notificare a aplicației la Comisia Europeană, conform prevederilor Regulamentului 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”, a spus Cosmin Niculescu.

Citeşte şi: Alertă meteo cod galben de furtuni în aproape toată țara. Ploi torențiale și vijelii, inclusiv în București