EXCLUSIV Şeful Casei de Pensii, anunţ despre majorări. Calculaţi ce bani în plus veţi primi din ianuarie

Avem informații exclusive despre cum vor crește pensiile de la 1 ianuarie. Ce venituri cresc, cu cât, dar și care sunt cele mai noi modificări pregătite de Guvern aflați într-un interviu cu șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

28 dec. 2021, 20:26
EXCLUSIV Şeful Casei de Pensii, anunţ despre majorări. Calculaţi ce bani în plus veţi primi din ianuarie

Şeful Casei de Pensii a făcut precizări importante pentru pensionari, în exclusivitate pentru emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu.

REPORTER: Bun găsit. Am ajuns la CNPP, vrem să aflăm detalii despre majorările de la începutul anului următor. Sunt măsuri așteptate de atât timp de milioane pensionari. Vin acum aprobate prin acte normative, publicate în monitorul oficial. Deja le are pe masă președintele CNPP. Bună ziua, mulțumim că ne-ați primit.

Marius Budăi: Poşta Română va face eforturi să vireze pensiile până pe 15 ianuarie 2022
Daniel BACIU, şeful Casei de Pensii: Bună ziua, cu mare drag, ca de fiecare dată.

GEANINA Vatcovici: știu că e un mesaj așteptat de milioane pensionari. de-asta vă întreb. ce venituri vor primi de la 1 ianuarie?
BACIU: După cum bine ați spus, e vorba de certitudini. Acte normative care au fost publicate în Monitorul Oficial. OUG 125 publicată în MO din 15 decembrie 2021 la care se face clar referire la majorarea pentru toți beneficiarii. Se adresează la 5 milioane de beneficiari. E vorba de majorarea punctului de pensie cu 10%, la 1586 lei. Şi despre majorarea indemnizației sociale pentru pensionari de la 800 la 1000 lei, un procent de 25%. De aceste măsuri vor beneficia toți pensionarii.

GEANINA Vatcovici: De la 1 ianuarie. Vor primi oamenii pensiile majorate din ianuarie….

BACIU: Se stipulează clar. Vor fi efectiv puse în plată începând cu 1 ianuarie 2022. Pe lângă faptul că se majorează pensia pe contributivitate, sunt și alte drepturi care derivă din pensie: indemnizația de însoțitor (care e proces din pensie), cât și acea indemnizație pe care o au artiștii (care e și ea procent din contributivitate). Așa cum spuneați, vor primi aceste venituri din ianuarie, vin la pachet cu taloanele tipărite deja, încă de duminică seara am început să le tipărim. Suntem în grafic. Transmit un mesaj de liniște, nu avem nici măcar o zi întârziere. Avem o convenție cu poșta, unde sunt termene foarte clare astfel încât taloanele să fie date către poștă, urmând ca apoi colegii de acolo să le repartizeze în teritoriu către beneficiari. Se lucrează în schimburi astfel încât în timp util taloanele să ajungă la pensionari, exact în termenele clare stabilite.

Citeşte şi: 2022 vine cu noutaţi pe multe planuri. Schimbări care îi vor afecta pe români din ianuarie

GEANINA Vatcovici: Ştiu că e volum mare de muncă și ministrul a cerut ca taloanele să fie tipărite. Faceți efort mare.

BACIU: Vom reuși să terminăm tipărirea taloanelor de culoare roșie pe care le dăm către poștă. Începem să tipărim și taloanele mov, pentru cei care au optat pentru plata în cont astfel încât să nu avem nici măcar un minut întârziere.

GEANINA Vatcovici: Aș vrea să ne arătați câteva exemple. Ce înseamnă majorarea de 10% pe talonul de pensie proaspăt tipărit?

BACIU: Uitați, am aici exemplu pensie din Satu Mare. Pe contributivitate, are 828 lei la care se aduce la nivelul indemnizației sociale de 1000 lei. Cât e indemnizația socială pentru ianuarie. I se acordă acel ajutor de 1200 lei de care o să pomenesc astfel încât va primi suma de 2200 lei. Se vede și valoarea punctului de pensie 1586 lei începând cu 1 ianuarie 2022.

GEANINA Vatcovici: Să ne mai arătați câteva exemple. aveți aici ..ca să înțeleagă oamenii luăm mai multe exemple!

BACIU: Al doilea exemplu: un beneficiar din Argeș, unde există valoarea punctului pensie, a acumulat 0,89 puncte. Pe contributivitate, are 1427 lei la care se adaugă acel ajutor de 773 lei până la concurența sumei de 2200 lei astfel încât și dânsul va primi suma de 2200 lei stipulată în celălalt act normativ. Ordonanța 132 din 17 decembrie 2021. Mai continui cu o pensie mai mare. Un beneficiar din Satu Mare a acumulat 1,43 puncte, actualizat cu noua valoare a punctului de pensie din care reiese pensie 2281 lei la care evident, fiind peste 2000 lei, i se oprește impozit la suma care depășește 2000 lei, 281 lei, impozit 28 lei, pensia netă fiind 2263 lei, actualizată cu noua valoare a punctului de pensie.

Deci, de pe 1 încep să fie livrate pensiile prin poștă. Nu știu dacă pe 1, fiind Anul nou, dar în zilele imediat lucrătoare colegii își vor face datoria pentru a vira sumele către Poștă, apoi ei să facă grafic clar de repartiție pentru fiecare beneficiar. La cont lucrurile sunt mult mai simple, totul se face electronic. Beneficiarul primește doar talonul, banii sunt virați în cont, pe 11-13 ale lunii banii sunt virați în conturi. Virăm către bănci prin trezorerie, urmând ca băncile să alimenteze conturile pensionarilor astfel încât până în 15 toată lumea să aibă pensiile plătite.

Vreau să continui cu celălalt act normativ care a apărut în Monitorul Oficial, Ordonanța 132 care prevede acel ajutor financiar persoanelor din sistemul public. Se acordă o singură dată pe an, în ianuarie 2022, și vizează acei beneficiari care au pensii până la 1600 lei. Deci toți beneficiarii, atât cei cu indemnizație socială, cât și ceilalți beneficiari care au cuprinse pensii între 1001 și 1600 lei vor primi acest ajutor financiar astfel încât toți să primească 2200 lei.

GEANINA: a apărut variantă de lucru, acest ajutor nu se va acorda diferențiat, mai multe sume, un ajutor de 850, 600 lei.

BACIU: Lucrurile sunt foarte simple. Toți beneficiarii indemnizației sociale vor primi o sumă fixă de 1200 lei. Diferența de la acei beneficiari care au între 1001 și 1600 lei vor primi prin diferențe până la 2200 lei. Toți cei cu pensie până în 1600 lei să primească cumulat 2200 lei.

GEANINA Vatcovici: 2,5 milioane pensionari care se regăsesc?

BACIU: Da, acesta este impactul. Se referă în principal la cei care au nevoie să fie protejați. Acest ajutor să le vină în sprijin astfel încât să treacă cu brio peste această perioadă. să își poată plăti utilități și tot ce înseamnă coș zilnic. Acesta este scopul acestui ajutor care se dă în ianuarie.

GEANINA Vatcovici: Cu adevărat necesar. M-aș întoarce la taloane, unde scrie asta pe talon. Ne-ați arătat mai devreme.

BACIU: E vorba de această indemnizație. Se vede foarte clar, suma 1200 lei. Aici e suma totală de 2200 lei. E același cu alt beneficiar care are o pensie care nu e beneficiarul unei indemnizații sociale, astfel prin diferență dintre cuantumul pensiei și ajutorul social va primi tot suma de 2200 lei. lucrurile sunt clare și evidente. Toți pensionarii până la 1600 lei cumulat vor primi 2200 lei în ianuarie 2022.

GEANINA: Vorbeați despre pensia minimă, indemnizație socială, ordonanța 6/2009.  De la 800 lei la 1000 lei.

BACIU: Proporţie de 25% de care vor beneficia 1,2 milioane de pensionari.

GEANINA Vatcovici: aș vrea să vă întreb ce se întâmplă cu evaluarea dosarelor de pensii. Ați mai avansat, în ce stadiu sunteți acum?

BACIU: Colegii mei lucrează intens. Am început cu dosare mai ușoare, în format electronic mai avansat, suntem la finalizarea acestei etape, 1,4 milioane dosare. Colegii testează celelalte categorii de pensionari și începem anul viitor într-un ritm mnult mai alert, format electronic mai neactualizat la zi. Dar avem pensii în plată și de 30 de ani, unde nu exista tehnică de calcul. Toate trebuie digitalizate. În momentul de față, facem două operațiuni vitale pentru noi. Aceste dosare le aducem la cel mai nivel avansat cu putință, digitalizăm cele 5 milioane dosare, dar trebuie să evidențiem două lucruri importante: numărul total puncte, stagiile de cotizare care se împart în contributive și necontributive astfel încât să avem situație clară a fiecărui beneficiar. Când avem noul act normativ să avem totul pus la punct și putem oricând să facem recalcularea pe care toată lumea o așteaptă și ne dăm toată silința. Suntem în termen, avem termen până la finalul anului viitor trebuie să reușim să terminăm astfel încât începând cu 2023 să purcedem la recalcularea acestor dosare, având deja dosarele digitalizate în format nou să putem face recalcularea.

GEANINA Vatcovici: Recalcularea în grafic. legea pensiilor, analiză în desfășurare…

BACIU: Există grup lucru, avem întâlniri, se lucrează la actul normativ care va statua această recalculare pe care o așteptăm cu toții și va elimina inechitățile. sunt beneficiari care au ieșit la pensie în perioade diferite. nu s-au calculat greșit. dar au fost legislații diferite. în ultimii 20 ani s-au schimbat pensiile. am avut mai multe legi. În momente diferite, pe legislații diferite, există pensii diferite. Nu e normal! Contează contributivitatea, numărul total de puncte. La contributivitate egală, să existe și pensii egale. Se va face,să reușim să terminăm procesul de evaluare pentru a începe recalcularea.

GEANINA Vatcovici: Din 2023 am putea să avem acest proiect lege…

BACIU: Bineînțeles. orice proiect merge la Parlament, discuții în comisii. Lucrurile se vor desfășura în modul cel mai transparent. Când va fi draft, va fi în transparență. Noi ne dăm toată silința, atât olegii de la CNN, cât și din casele teritoriale. Aceste termene să reușim să le avem în grafic.

Geanina Vatcovici: Pentru că e final de an v-aș ruga să descrieți cum a fost acest an la CNPP…

BACIU: Un an cu multe provocări…credeți-mă că nu ne-am plictisit deloc. Va fi și cu mai multe provocări. Intrăm în PNRR, unde avem proiect ambițios. CNPP încearcă să se digitalizeze. oferim servicii mai eficiente beneficiarilor noștri. Există acest portal unde fiecare poate să se conecteze. Încercăm ca multe din documentele noastre să fie date și în format electronic. Va necesita multă muncă, va trebui updatat softul, aplicațiile, portalul CNPP. Să permită mai multe lucruri. la anul mai multe provocări. trebuie să încheiem proces evaluare și apoi modernizare a tot ce înseamnă sistemul public pensii.
GEANINA Vatcovici: Sunt mulți oameni care nu știu că acolo, în cont, pot găsi toate informațiile.

BACIU: La stagiul de cotizare…e vorba de acel certificat privind stagiul de cotizare, fiecare îl poate accesa. avem foarte mulți beneficiari, chiar dacă sunt persoane în vârstă. încercăm să ținem pasul pentru noi să ținem pasul. nu e chiar așa că pensionarii nu reușesc să facă față tehnologiei. mai sunt probleme în mediul rural, dar în urban nu. Noi trebuie să ne punem la dispoziția lor.

GEANINA Vatcovici: Să faceți dvs față. Mesaj de sărbători…?
BACIU: În primul rând le doresc multă sănătate, cred că au cea mai mare nevoie. la mulți ani, numai bine și tot ce își doresc ei, multă sănătate alături de cei dragi lor.