EXCLUSIV. Şeful Casei de Pensii, anunţuri importante despre vouchere, majorarea pensiilor şi recalculările din acest an

Președintele Casei Naționale de Pensii a făcut, în exclusivitate la România TV, anunţuri majore pentru români. Când vor fi majorate din nou pensiile, ce presupune ajutorul de sute de lei acordat pensionarilor și ce se întâmplă cu voucherele pregătite de coaliție aflați din interviul acordat colegei noastre Geanina Vatcovici.

29 mai 2022, 19:40
EXCLUSIV. Şeful Casei de Pensii, anunţuri importante despre vouchere, majorarea pensiilor şi recalculările din acest an

Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut precizări extrem de importante pentru români, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru România TV. 

Este  vorba de oug 63/2022. Acesta se referă la tichetele sociale care se emit pe suport electronic. Vorbim de anumite persoane care sunt specificate ca persoane eligibile, nu toată lumea le va primi. Paleta e mai larga, dar eu m-as referi la pensionari cu venituri mai mici de 1500 lei. Circa 1.700.000 pensionari care vor beneficia de aceste tichete sociale in valoare de 250 lei, care se acorda din doua în doua luni. Se acorda în patru transe, până la finalul anului sa intre in posesia lor”

Citeşte şi EXCLUSIV Ministrul Muncii, anunţul care vizează milioane de pensionari români. Cine primeşte 920 de lei de la stat

Întrebat despre întârzierile preconizate, Baciu a precizat: „Noi, Casa de Pensii, am pus la dispozitie MIPE baza de date cu potentialii beneficiari, dar de toata bucataria interna se ocupa MIPE. Ministrul Boloş a spus ca in iunie-iulie vor fi voucherele operationale. Vorbim de prima tranşă, apoi cele patru sa fie distribuite în integralitate”

În cee ce priveşte ajutorul de 700 de lei anunţat de Coaliţie pentru luna iulie, şeful Casei de Pensii a spus: Moment este on idee anunţatăîn Colaiţie. Colegii mei lucreaza in ritm sustinut pentru a reusi sa oferim un proiect de act normativ cat mai curand pentru a intra pe agenda de lucru a guvernului, astfel incat sa reusim sa punem la dispozitie cadrul legal. În acest caz,  este vorba de pensionari cu pensii mai mici de 2000 lei. Persoane eligibile sunt mai multe: 3,2 milioane pensionari. În acest caz, se acorda suma fixa o singura data in iulie”. Baciu a adăugat că impactul bugetar este de 2,3 miliarde de lei, sumele vor fi de la bugetul de stat.

Daniel Baciu recunoaşte că „Exista deficit, se vede in executia bugetara. Noi raportam situatiile lunar si trimestrial. Deficitul la 31 martie am a fost de 5,86 mld, iar la 30 aprilie s-a marit, suntem la 6,9 miliarde”

Baciu a insitat că nu se pune problema neplăţii pensiilor. „Pilonul I e garantat prin constitutie. De fiecare data cand bugetul de asigurari sociale nu poate acoperi integral plata pensiilor, ne imprumutam la bugetul de stat”, a spus şeful Casei Naţionale de Pensii, în exclusivitate la România TV.

Pensii 2022. Ministrul Muncii, anunţul aşteptat de 5 milioane de pensionari
Despre posibile majorări, baciu a spus că „deja a fost o majorare in ianuarie, act normativ pe care lucram, dar se refera la anumite categorii de pensii. Noi oferim aceste date decidentilor pentru a lua o hotărâre cu privire la majorarea punctului de pensie per ansamblu. Nu e prima data cand le oferim. Exista disponibilitate la nivelul guvernului privind majorarile de pensii. Trebuie sa vedem daca avem venituri la buget, macar dupa primele şase luni. Ştiu ca toata lumea asteapta, incercam sa se gaseasca solutii. Exista disponibilitatea, cand va exista spatiu fiscal, vom face aceste majorari”

Şefil casei de Pensii afirmă că evaluare dosarelor a trecut de 50%, circa două milioane de dosare. „Suntem in grafic, astfel incat sper ca, pana la finalul anului, poate vom avea o mica intarziere, dar vrem sa finalizam. Este un proces premergator recalcularii, prevazuta in noul act normativ. Recalcularea va fi in grafic”, a mai spus Baciu, care a adăugat că speră ca la finalul anului să fie gata noua lege a pensiior, care să vizeze întreaga reformă şi să elimine inechităţile apărute de-a lungul timpului, iar veniturile seniorilor să reflcte principiul contributivitatii.