EXCLUSIV – Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre biletele de tratament din 2024 și recalcularea pensiilor: „Pentru o mare parte din pensionari, veniturile cresc” VIDEO

Gaura de la bugetul pensiilor se adanceste. Datele oficiale arată că lipsesc 15 miliarde de lei de la bugetul pentru pensii. An de an, guvernul virează banii lipsă de la bugetul de stat. Odată cu noile creșteri gaura se va adanci. Și în ciuda acestor probleme, șeful Casei Naționale de Pensii dă asigurări că nu vor fi probleme cu distribuirea pensiilor, că recalcularea lor este în curs. Mai mult, pensionarii vor beneficia și anul acesta de bilete de tratament.

03 feb. 2024, 20:02
EXCLUSIV – Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre biletele de tratament din 2024 și recalcularea pensiilor: „Pentru o mare parte din pensionari, veniturile cresc” VIDEO

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre biletele de tratament din 2024.

”Avem actul adoptat in sedinta de Guvern. Avem o majorare de bani, de sume, de la 300 de milioane la 400 de milioane in prezent, in fundamentarea bugetului pe 2024. Am solicitat aceasta majorare a numarului, am avut cerere anul trecut, cel mai bun an dupa pandemie si nu am reusit sa indeplinim toate solicitarile asa ca am cerut majorare. În 2024 punem la dispozitia pensionarilor 135 de mii de bilete. Am semnat contract cu FDRCM în februarie incepem distributia biletelor. Suntem în plina licitatie cu agentii de turism care vor sa participe pentru aceasta forma pe care Guvernul o asigură. Credem ca in aprilie vom avea licitatia incheiata si pensionarii vor putea sa mearga in toata tara la statiuni balneare”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, în exclusivitate la România TV.

 

Șeful Casei de Pensii, despre creșterea plafonului de neimpozitare de la 2000 la 3000 de lei: O măsură binevenită

”Era o propunere fireasca. In ultimii ani cu majorări succesive era nromal ca si plafonul sa creasca. Mi s-a cerut impactul bugetar al cresterii plafonului la 3000 de lei, este 150 mil pe luna, bani suportati de la bugetul de stat. Nu e o suma foarte mare. Consider ca e foarte binevenita pentru pensionari, pana la 100 de lei in plus la pensie daca se mareste plafonul de la 2000 la 3000 de lei”, a mai spus Baciu.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu explică majorarea pensiilor în două tranşe: Softul pentru recalcularea pensiilor va fi făcut după publicarea legii în Monitorul Oficial

 

Șeful Casei de Pensii, despre recalcularea pensiilor: ”Pentru o mare parte din pensionari pensiile cresc”

”Suntem pe final, ne-am fi dorit sa fie finalizat, dar sunt dosare complexe cu multe recalculari si avem 3 .. 4 procente si finalizam acest proces de evaluare. Suntem in grafic, la sfârșit de septembrie să dam pensiile recalculate. Este cel mai greu proces. Odata ce avem finalizat acest proces dee reevaluare avem si normele metodologice foarte importante de aplicare a legii. Deja am purtat discutii cu firma care realizează softul informatic privind calculul pe noua formula si suntem in grafic. Nu avem intarzieri, toti suntem capacitati la maximum colegii de la casa nationala de la teritorii de la Ministerul Muncii să reusim in septembrie ca pensionari i sa primeasca noile pensii recalculate conform noii legi a pensiilor.

Potrivit șefului Casei de Pensii, prin recalcularea pensiilor vor fi eliminate mare parte din inecihitati.

”Era nevoie de o reforma care s-a concretizat prin aceasta noua lege a pensiilor si asteptarea este intr-adevar mare. Noi nu trebuie sa dam gres si n-o vom face. În termenul prevazut de lege in septembrie sa isi primeasca pensiile recalulare, iar pentru o mare parte din pensionari pensiile vor creste. Nicio pensie nu va scadea”, a mai spus șeful casei de pensii.