EXCLUSIV! Surse România TV: George Maior, noul ministru al Apărării în locul lui Vasile Dîncu! Actualul ambasador al României în Iordania este cel care a negociat intrarea României în NATO

George Maior ar putea fi numit în funcția de ministru al Apărării. Activitatea lui Vasile Dîncu, actualul ministru, s-ar putea încheia brusc, ca urmare a declarațiilor controversate pe care le-a făcut în ultimele zile, spun sursele politice ale România Tv.

13 oct. 2022, 22:11
EXCLUSIV! Surse România TV: George Maior, noul ministru al Apărării în locul lui Vasile Dîncu! Actualul ambasador al României în Iordania este cel care a negociat intrarea României în NATO

Conform surselor politice ale România TV, George Maior este pe cale să fie numit noul ministru al Apărării. El e cel care a negociat aderarea României la NATO.

George Maior, în calitate de fost director al SRI, are toate atuurile necesare ca să ocupe această functie. Cel mai probabil nominalizarea sa va urma să fie făcută în zilele următoare de către PSD. Chiar în această seară, în cadrul unei ședințe cu ușile închise și la care au participat doar câțiva membri importanți din conducerea PSD, numele lui George Maior ar fi fost vehiculat ca posibil înlocuitor pentru Vasile Dîncu. România TV a aflat în exclusivitate această informație, dar momentan niciunul dintre membrii PSD nu a dorit să comenteze pe marginea subiectului.

Citește și Vasile Dîncu, prima reacție după ce s-a speculat că va fi demis din guvern: „E o montură USR-istă” / Ministrul Apărării a susținut eventuale negocieri de pace în Ucraina

Această schimbare ar avea loc pe fondul unor afirmații controversate pe care actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, le-a făcut pe data de 8 octombrie, cu privire la negocierile de pace ale Ucrainei cu Rusia. Declarațiile au inflamat scena politică din România, iar acum l-ar putea costa scaunul de ministru.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu a declarat și că „Rusia are resurse să prelungească războiul” și că „ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.

Potrivit surselor noastre, George Maior ar fi favoritul la conducerea ministerului Apărării. În prezent, el își exercită funcția de Ambasador al României în Iordania și este cunoscut ca fiind cel care a negociat aderarea României la NATO.

George Maior, despre aderarea României la NATO: „Au fost, cred, cele mai complicate şi complexe negocieri pe care le-a dus România pentru realizarea unui obiectiv stragetic major”

„Au fost, cred, cele mai complicate şi complexe negocieri pe care le-a dus România pentru realizarea unui obiectiv stragetic major – integrarea în cea mai puternică alianţă politico-militară – din istoria relaţiilor internaţionale. Au fost luni consistente de discuţii care au vizat absolut toate palierele şi dimensiunile strategice legate de apartenenţa la NATO, de la tranformarea organismului militar, o transformare radicală – imaginaţi-vă că aveam o armată de 370 de mii înainte de 1989”, declara George Maior într-un interviu pentru Mediafax în urma cu 8 ani.

Cine e George Maior, diplomat de carieră, ajuns directorul Serviciului Român de Informaţii

George Maior a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare în perioada 2000-2004. Ulterior, în 2006 a fost numit director al Serviciului Român de Informații. În perioada 2015 – 2021 a fost ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, iar din 2021 este ambasadorul României în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Studii:

  • Universitatea Babeş-Bolyai Cluj NAPOCA, Facultatea de Drept, promoţia 1991
  • Universitatea George Washington, Washington DC, 1991-1992, Drept Internaţional şi Comparat

DIPLOME

:

  • Doctorat în Drept cu tema „Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg”, nominalizată la Titlul MOST acordat de UNESCO în 1998.
  • Master of Arts / Drept Internaţional şi Comparat;

SPECIALIZĂRI

:

2001 – Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

Activităţi funcţii:

  • Diplomat Ministerul Afacerilor Externe începând cu 1992;
  • însărcinat cu afaceri a.i. – Ambasada României din Irlanda – 1997-1999;
  • Secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare – Ministerul Apărării Naţionale, dec. 2000;
  • Ambasador Ministerul Afacerilor Externe, începănd cu 2004;
  • 2004-2006: Senator PSD de Alba, Preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
  • 2006: a fost nominalizat de Traian Băsescu, președintele României la acea vreme, pentru ocuparea funcției de director al SRI.
  • octombrie 2006: comisia parlamentară de control al activităţii SRI a avizat favorabil cu 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă” propunerea şefului statului ca senatorul PSD George Maior să ocupe funcţia de director al SRI. În faţa plenului Parlamentului, a obţinut 285 de voturi „pentru” şi 123 „împotrivă” pentru numirea la şefia SRI. Astfel, George Marior a devenit, pe 4 octombrie 2006, al patrulea director al Serviciului Român de Informații.
  • 2015 – 2021: A fost ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.
  • 2021: A devent ambasadorul României în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Citește și Nicolae Ciucă lasă să se înţeleagă că Vasile Dîncu urmează să fie remaniat când revine în ţară: „Este opinia dumnealui, nu a Guvernului, şi trebuie să lămurim acest aspect” VIDEO