EXCLUSIV: Toni Greblă, atac la Inspecția Judiciară, după eliberarea lui Piedone: ”Inspecția Judiciară ar trebui să explice cum a fost posibil ca unii judecători să dea 8 ani, alții au dat 4 și unii l-au achitat”

Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională, a explicat că în cazul eliberării lui Piedone și repunerii lui în funcția de primar, legea actuală nu este prevăzută pentru a acoperi astfel de situații. El și-a orientat semnele de întrebare spre Inspecția Judiciară, care nu a intervenit în niciun fel, deși ”unii judecători au dat o sentință de 8 ani cu închisoare, unii de 4 ani, iar alții l-au achitat”

21 iun. 2023, 20:40
EXCLUSIV: Toni Greblă, atac la Inspecția Judiciară, după eliberarea lui Piedone: ”Inspecția Judiciară ar trebui să explice cum a fost posibil ca unii judecători să dea 8 ani, alții au dat 4 și unii l-au achitat”

Toni Greblă, fost judecător al Curții Constituționale, dar și Prefect al Bucureștiului, a explicat, la România TV, că eliberarea lui Cristian Piedone și repunerea lui în funcția de primar reprezintă acel tip de situație care nu este prevăzută de lege.

Legea e facută pentru situații previzibile. nimeni, atunci când adoptă o lege, nu se gândește la aceste situații aberante. Nu avem atâta imaginație ca să știm câte prostii pot face unii în societate. Din punctul meu de vedere, într-un vid legislativ, primarul care a ocupat funcția  în locul lui Piedone,  și-ar fi continuat activitatea”, a explicat Toni Greblă.

Citește și Consiliul Superior al Magistraturii, despre pensia maximă: ”Sistemul judiciar este de acord ca pensia să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate”

Toni Greblă a menționat că există mai multe semne de întrebare, și în cazul lui Piedone, dar și din experiența pe care a avut-o personal cu justiția din România, în privința modului în care Inspecția Judiciară își face treaba , cu adevărat.

”M-aș bucura dacă Inspecția Judiciară ar da un comunicat cu modul în care a fost instrumentat acest dosar, pornind de la urmărirea penală, continuând cu decizia de a da  8 ani de inchisoare, continuând cu a doua – 4 ani de închisoare, că au simțit că e cam mult, hai să îi dăm 4, cum au dat alții achitare. Adică totul este în regulă? Oamenii dacă nu există un control profesional al activtății lor, unii dintre ei sunt predispuși să greșească mai des, cât este omenește acceptabil”, a explicat Toni Greblă.

Citește și Cristian Popescu Piedone a fost eliberat. ÎCCJ i-a admis recursul în casație în dosarul Colectiv. Decizia este definitivă

Toni Greblă a dat de înțeles că Inspecția Judiciară nu a intervenit nici acum, în cazul lui Piedone, cu m nu a făcut-o nici în cazul său, când a fost trimis în judecată.

”La nicio anchetă abuzivă Inspectia nu a reacționat. Nu controlul trebuie să intervină,  justiția trebuie să fe independentă, trebuie cineva profesional sp facă acest lucru, în speță Inspecția. Un control profesional trebuie să existe pentru că altfel, ca să acoperim o tragedie cumplită, am comis alte drame”, a precizat Toni Greblă.