EXCLUSIV | Traian Băsescu cere unirea României cu Republica Moldova după ce Ucraina a fost atacată de Rusia. „Va fi sub scutul NATO”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, în ziua în care Rusia a bombardat Ucraina, că Republica Moldova ar trebui să se unească cu România pentru a fi sub scutul NATO pentru că "vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin".

24 feb. 2022, 12:13
EXCLUSIV | Traian Băsescu cere unirea României cu Republica Moldova după ce Ucraina a fost atacată de Rusia. „Va fi sub scutul NATO”

Traian Băsescu a vorbit şi despre solicitarea României de a activa articolul 4 al al Tratatului de la Washington.

„Articolul 4 înseamnă să avem o întâlnire de urgenţă la nivelul liderilor state NATO. Cred că este o oportunitate să se discute situaţia reală, inclusiv capabilităţile fiecărui stat, nu numai ce trimit alte state membre NATO, ci o analiză foarte serioasă a capabilităţilor reale, nu declarate, pe care le are fiecare stat”, a declarat Traian Băsescu, în direct la România TV. 

Citeşte şi: Imagini ŞOCANTE cu momentul în care bombele lovesc Ucraina. Sirenele de război sună în toată ţara VIDEO

Traian Băsescu: „Încă nu cred că Putin va ocupa toată Ucraina”

Fostul preşedinte al României, în prezent europarlamentar, estimează că invadarea Ucrainei de către Rusia va avea afecte asupra ţărilor din Europa de Est.

„Investitorii vor fi mult mai reticenţi să investească în regiune. Încă nu cred că Putin va ocupa toată Ucraina, ci doar Lugansk şi Doneţk. Are lecţia din 2014 când a vrut să ajungă până la gurile Dunării şi şi-a dat seama că logistic nu putea face faţă. S-a oprit la Mariopol.

Acum îşi fac baza de intervenţie viitoare sau poate chiar în continuare şi-o fac în Lugansk şi Doneţk pentru a vedea visul cu ochii – Nova Rassia. Înseamnă sudul Ucrainei, legarea terestră a Crimeei şi din nou vecini cu noi pe braţul Chilia.

Vrea să-şi facă visul cu ochii, să fie vecini cu noi pe braţul Chilia”, a dezvăluit Traian Băsescu.

Traian Băsescu cere unirea României cu Republica Moldova după ce Ucraina a fost atacată de Rusia. „Va fi sub scutul NATO”

„Dacă aş fi politician moldovean sau dacă aş avea putere de decizie, aş declara azi că vreau unirea cu România ca măsură de protecţie pentru viitor. Vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin.

O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO şi va rămâne să decidă dacă stau agăţaţi de Transnistria pe care oricum nu o controlează sau spun: suntem până la Nistru şi unirea cu România”, a afirmat Traian Băsescu.

„Înainte de toate, Republica Moldova ar trebui să spună că vrea. Altfel ce să aprobe NATO, ONU şi UE?

Republica Moldova trebuie să înţeleagă că într-un proces inclusiv de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană o face neeligilibă datorită sitauţie din Transnistria şi va trebui luată o decizie extrem de serioasă dacă îşi menţine pretenţia ca niciodată să nu controleze Transnistria, dar să figureze cu ea în teritoriu sau spune: suntem până la Nistru şi vrem unirea ca să elimine această cangrenă care o face neeligibilă”, a subliniat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte consideră că unirea Republicii Moldova cu România este „un proiect viabil dacă nu vrem ca mai devreme sau mai târziu să nu primească lecţia pe care o primeşte Ucraina”.

Citeşte şi: A început războiul în Ucraina! Orașele Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa, doar câteva din locurile vizate de atacurile rusești