EXCLUSIV | Traian Băsescu demască planul lui Vladimir Putin privind Ucraina. „Obiectivul lui Putin e să-şi facă un cap de pod până la braţul Chilia”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, în direct la România TV, că Vladimir Putin nu va invada Ucraina, deoarece nu vrea "să aibă de hrănit încă 40 de milioane de cetăţeni într-o Ucraină ocupată", iar invadarea ar implica efective de jumătate de milion de militari.

22 feb. 2022, 15:36
EXCLUSIV | Traian Băsescu demască planul lui Vladimir Putin privind Ucraina. „Obiectivul lui Putin e să-şi facă un cap de pod până la braţul Chilia”

Traian Băsescu a explicat, în direct la România TV, de ce Ucraina nu va fi invadată de Rusia.

„Aşa cum am spus în mod repetat, Ucraina nu va fi invadată pentru că nu poţi să invadezi o ţară ca Ucraina cu 150.000 – 170.000 de militari. Îţi trebuie cel puţin jumătate de milion.

Ucraina e cea mai mare ţară din Europa, după Rusia, dacă vreţi. Putin a mers pe ceea ce spuneam acum câteva zile, pe consolidarea autonomiei în Lugansk şi Doneţk. Le-a recunoscut ca ţări, a introdus trupe de menţinere a păcii, dar nu va invada Ucraina.

Obiectivul lui Putin nu este să aibă de hrănit încă 40 de milioane de cetăţeni într-o Ucraină ocupată.

Obiectivul lui Putin e să-şi facă un cap de pod pe care-l va extinde pe sudul Ucrainei până la Chilia, până la braţul Chilia, braţul de nord al Dunării, atunci când condiţiile îi vor permite.

Deocamdată şi-a creat în sistem bilateral – el şi noile republici Lugansk şi Doneţk – şi-a creat cadrul legal pentru a introduce trupe în teritoriul Ucrainei, sub denumirea de trupe de menţinere a păcii.

Poate vi se pare cunoscută această denumire pentru trupele din Transnistria. Nimic nou sub soare!”, a declarat Traian Băsescu, în direct la România TV.

Traian Băsescu acuză Europa că a făcut un „lung şir de concesii” faţă de Rusia

Fostul preşedinte al României a amintit că nu este prima oară când ţările occidentale fac „concesii” faţă de Rusia şi le-a acuzat că doar „au simulat doar c-ar impune sancţiuni”

„Între timp a fost un lung şir de concesii, un extraordinar lung şir de concesii. A fost ocupată Osetia de Sud şi Abhazia în 2008 şi lumea occidentală s-a făcut că sancţionează Rusia.

A fost ocupată Crimeea în 2014 şi lumea occidentală s-a bătut că sancţionează Rusia, impunând sancţiuni Crimeei. De râsul lumii!

În schimb, în acelaşi timp, au mers afacerile marilor companii europene cu Rusia, fie că vorbim de companii germane, de companii italiene, franceze, austriece, olandeze.

Europa nu a fost serioasă în a-l sancţiona pe Putin de la bun început. Au simulat doar c-ar impune sancţiuni. Ori aceste compromisuri făcute continuu ne-au adus aici”, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu: „De dragul gazelor de la Gazprom am dat Rusiei suficienţi bani”

„Mai mult decât atât, ne-am accentuat în ultimii ani dependenţa de gazul rusesc în condiţiile în care SUA au oferit Europei posiblitatea să importe gaze lichefiate. Atunci Europa a spus că sunt mai scumpe decât cele de la Gazprom.

Da, atunci erau mai scumpe, acum au devenit mai ieftine decât ceea ce dă Gazprom.

De dragul gazelor de la Gazprom am dat Rusiei suficienţi bani pentru ca azi să aibă o armată cu care să fie gata să-i impună voinţa asupra unor state independente”, a mai precizat actualul europarlamentar.

Întrebat dacă Moscova ne va tăia gazul, Băsescu a sugerat că „ar trebui să le tăiem noi lor banii de gaze”.

„Cred că ar trebui să le tăiem noi lor banii de gaze. Nu cred că Europa nu se va putea descurca. Vom face faţă şi unei închideri a gazelor pentru că asta a fost instrumentul de şantaj dintotdeauna – gazele şi afacerile marilor firme europene cu Rusia”, a menţionat fostul preşedinte.

Citeşte şi: Duma de Stat a ratificat aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Rusia şi regiunile Doneţk şi Lugansk

Vladimir Putin vrea să ocupe Ucraina până la gurile Dunării, este de părere fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. De aceea, Băsescu consideră că UE ar trebui să impună sancțiuni împotriva Rusiei.

Citeşte şi: Cea mai dură sancţiune propusă până acum după intervenţia ruşilor în Ucraina. Traian Băsescu: Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional