EXCLUSIV! Tunul imobiliar de zeci de milioane de euro, dat de Dan Voiculescu! Fostul sediu ICA poate fi demolat după ce mogulul l-a răscumpărat de la Fisc împreună cu 30.000 de metri pătraţi construibili! Terenul are o deschidere de zeci de metri la lacul Băneasa şi se pot construi blocuri P+6!

Lăsat în paragină de mai mulţi ani, fostul sediu central al Institutului de Chimie Alimentară (ICA) poate fi pus la pământ în orice moment. Clădirea construită în stil neoromânesc în anii '20 nu se află pe lista monumentelor istorice, deşi autorităţile ar fi putut să o includă în patrimoniul industrial al Capitalei. Confiscat de la Dan Voiculescu în urma unui proces răsunător, fostul sediu ICA a fost răscumpărat de Antena Group de la statul român cu 10 milioane de euro. Adevărata miză a afacerii o reprezintă terenul de aproape 30.000 de metri pătraţi, situat pe malul lacului Băneasa.

02 iun. 2021, 09:17

Fiicele lui Dan Voiculescu, proprietarele Antena Group, au decis să recupereze în urmă cu aproape doi ani, în „numele tatălui”, fostul sediu ICA pentru a putea pune în valoare terenul situat pe strada Gârlei, una dintre cele mai scumpe zone rezidenţiale din sectorul 1 al Capitalei, unde metrul pătrat se vinde chiar şi cu aproape 500 de euro. Ceea ce a ridicat semne de întrebare a fost faptul că Dan Voiculescu nu a răscumpărat turnul Grivco, pe care l-a construit, precum şi un teren cu alte imobile care s-au aflat în proprietatea grupului său.

La solicitarea România TV.net, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au precizat că Dan Voiculescu nu are obstacole pentru a demola fostul sediu ICA, putând să ridice aici clădiri chiar şi cu şase etaje.

Imagini dezolante la fostul sediu ICA. Bijuteria arhitectonică are geamurile sparte şi faţada distrusă

Fostul sediu ICA arată ca după război. Cu zidurile pline de igrasie şi tavanul ce stă să cadă, clădirea emblematică pentru industria românească în perioada interbelică este acum în paragină. Lăsat fără pază, imobilul a căzut pradă indiferenţei autorităţilor, fiind distrus de la un an la altul.

Aşa arată fostul sediu ICA, la aproape doi ani de la momentul la care a fost recumpărat de familia lui Dan Voiculescu

Un drug uriaş a fost amplasat pe intrarea centrală pentru a ţine departe curioşii. Prin geamurile sparte se zăreşte, însă, dezastrul ce domneşte înăuntru.

Intrarea a fost transformată într-un depozit în care au fost aruncate la întâmplare de la cutii cu documente, ambalaje până la obiecte de mobilier distruse. Scara monumentală din marmură e dominată de un fotoliu precum şi de câteva saltele din burete lăsate de izbelişte.

Pe măsură ce înconjori fostul sediu ICA, te întâmpină aceeaşi privelişte dezolantă. Cărămizile au ieşit la suprafaţă în zonele în care tencuiala s-a distrus, iar curtea institutului a fost invadată de gunoaie.

Undeva, într-un colţ, lângă un burlan ruginit, au fost aruncate şi vechile iniţiale ale ICA.

În curtea fostului sediu ICA există mai multe maşini confiscate pe care există în continuare sigiliul ANAF.

Cum arată fostul sediu ICA în interior

Fiind vorba despre o proprietate privată, nu am putut intra în fostul sediu ICA. Au existat, însă, curioşi, precum Reptilianul, care a surprins în imagini cum arată această clădire în interior.

Fostul sediu ICA poate fi demolat! Răspunsul Ministerului Culturii şi al Primăriei Sectorului 1

La solicitarea RomâniaTV.net, reprezentanţii Ministerului Culturii au precizat că fostul sediu ICA, situat pe strada Gârlei nr. 1D nu este monument istoric, deşi a fost ridicat în anul 1927. Astfel, fiicele lui Dan Voiculescu au posibilitatea de a demola clădirea.

„Imobilul sitat în Municipiul Bucureşti, sectorul 1, Str. Gârlei nr. 1D nu este înscris în Lista Monumentelor Istorice actualizată prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2828/2015 (…) şi nu are regim juridic de imobil clasat monument istoric”, este răspunsul Ministerului Culturii, prin Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, la solicitarea România TV.

În schimb, fostul sediu ICA se află la mai puţin de 100 de metri faţă de „Sit 13 Băneasa, poziţia 39, cod B-I-s-B-17870”. Este vorba despre o serie de construcţii, care, potrivit arheologilor, datează din secolele VI-VII).

„Eventualele lucrări de construire se pot executa numai în baza acordului scris al serviciului deconcentrat al autorităţii centrale competente în domeniul protejării patrimoniului cultural (Ministerul Culturii) care conţine condiţiile şi termenele de executare ale lucrărilor sau, după caz, necesitatea urmăriri procedurii de autorizare a respectivelor lucrări”, se arată în răspunsul reprezentanţilor Primăriei Sectorului 1, Compartimentul Informare Urbanistică, la solicitarea România TV.net.

Situl arheologic aflat la mai puţin de 100 de metri de fostul sediu ICA

Fostul sediu ICA poate fi demolat de fiicele lui Dan Voiculescu. Ce poate fi construit în schimb

În răspunsul arhitectului-şef se arată că pe terenul în care se află fostul sediu al Institutului de Chimie Alimentară, deţinut de familia Voiculescu, pot fi ridicate clădiri chiar şi cu şase etaje. În schimb, pe malul lacului Herăstrău, nu ar putea ridica imobile decât cu o înălţime maximă de P+2 niveluri.

Răspunsul arhitectului şef privind fostul sediu ICA

Raspuns Arhitect Sef Pentru Solicitare RTV – Cladire Str Garlei Nr 1D by România TV on Scribd

Echipa RomâniaTV.net a încercat să obţină punctul de vedere din partea proprietarilor fostului sediu ICA, după ce a trimis o solicitare în acest sens Dianei Zamfirescu, şefa departamentului de PR al Antena Group. Până la publicarea acestui material, nu a fost primit un răspuns pe această temă.

Raspuns Cadastru Pentru Solicitare RTV – Cladire Str Garlei Nr 1D by România TV on Scribd

Antena Group a cumpărat cu 10 milioane de euro fostul sediu ICA confiscat de la Dan Voiculescu

În septembrie 2019, Antena Group a cumpărat cu 43 de milioane de lei fără TVA – 51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro – fostul sediu al Institutului de Chimie Alimentare (ICA) confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 de închisoare din 8 august 2014, conform G4media.ro.

Schiţa cadastrală a terenului pe care se află fostul sediu ICA

Tranzacţia a avut loc pe 20 august, când a avut loc cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp din strada Gârlei 1D (fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare).

Licitația a pornit de la suma de 51 de milioane de lei fără TVA și s-a ajuns la negociere directă deoarece s-a prezentat doar Antena Group. Banii au fost virați în conturile ANAF în termenul de 5 zile lucrătoare, notează sursa citată.

Suma nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a pronunţat sentinţa definitivă de condamnare în cazul dosarului ICA, a precizat că verdictul din 8 august 2014 a avut două componente pe latura civilă (privind banii): recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii i-ar fi furat de la stat), evaluate la aproape 40 de milioane de euro.

Citeşte şi: ANAF a eşuat în procesul de recuperare a prejudiciului de 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu

Produsul infracțional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august):

Fiicele lui Dan Voiculescu, care sunt proprietarele Antena Group, au decis să recupereze fostul sediu ICA, contra sumei de 10 milioane de euro. În schimb, nu au decis, deocamdată, să reintre în posesia Turnului Grivco, care a fost construit de familia Voiculescu.

Turnul Grivco (stânga) a fost confiscat de statul român

Potrivit G4Media.ro, până în ianuarie 2019, ANAF a reuşit să recupereze abia 8,7 milioane de euro din totalul de 100 de milioane de euro, prejudiciul stabilit prin sentinţa definitivă de condamnare și produsul infracțional.

Fostul sediu ICA, cumpărat iniţial de Dan Voiculescu la preţ de vilă

Dan Voiculescu a fost găsit vinovat pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA). Omul de afaceri a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro, plătind doar 100.000 de euro. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. A fost încarcerat în august 2014 şi eliberat în iulie 2017.

Istoria privatizării ICA. Cum a intrat Dan Voiculescu în posesia a trei hectare de teren și clădiri în cea mai râvnită zonă a Capitalei

În 1925, statul român a înfiinţat înfiinţează Institutul Experimental pentru Cultivarea și Fermentarea Tutunului. La acea vreme, Guvernul condus de Ionel Brătianu acordă noului institut din rezervele statului o suprafaţă de 15 hectare de teren, pe malul lacului Herăstrău. Aici urmau să se studieze soiurile de tutun şi să se obţină un tutun de calitate superioară, notează Digi24.

Institutul de Chimie Alimentară a fost dat în folosinţă trei ani mai târziu. După instaurarea comunismului, Guvernul lui Petru Groza a decis transferarea Institutului Tutunului la cel de Cercetări Alimentare și Piscicole.

“Toată industria alimentară a fost construită pe baza cercetărilor acestui institut şi a proiectării, pentru că acest institut avea şi un compartiment foarte mare de proiectare”, spune Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, conform sursei citate.

În 1981, Institutul de Cercetări Alimentare şi Piscicole primeşte un nume nou: Institutul de Chimie Alimentară. Este momentul în care în toate fabricile din industria laptelui, a berii sau a zahărului sau în fabricile de prelucrare a cărnii se înfiinţează laboratoare de cercetare subordonate ICA.

În 1993, conducerea închiriază sediul principal al ICA societații Bioprod. ICA încasează de la Bioprod numai 15 dolari pe lună, pentru 12.000 de metri pătraţi de laboratoare. Contractul este încheiat pe o perioada de 12 ani. La acel moment, un singur metru pătrat se închiria în zonă cu 14 dolari.

În 2002, guvernul condus de Adrian Năstase decide transformarea ICA în societate pe acțiuni. Ulterior, institutul intră sub administrarea Agenției Domeniului Statului și este imediat vândut grupului de firme Grivco.

Suma plătită de Grupul Grivco pentru ICA este de 104.000 de euro. Aceştia au fost banii pentru trei hectare de teren şi clădiri a căror suprafaţa desfăşurată însumează 10.000 de metri pătraţi în cea mai râvnită zonă rezidențială din Bucureşti.

Neregulile din privatizarea ICA au fost descoperite în 2004, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al noului ministru al Agriculturii. Atunci a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie care a deschis un dosar penal. Cazul a fost lasat câteva luni mai târziu. În septembrie 2008, procurorii DNA redeschid ancheta şi încep urmărirea penală.

Citeşte şi: Dan Voiculescu, despre interzicerea cumului pensie – salariu. „Am convingerea că actualul Guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu”