EXCLUSIV Un martor ocular la uciderea lui Alexandru Găzdac rupe tăcerea: „Era un băiat calm, respectuos. Nu era un om care să pună în pericol viaţa unui poliţist”

În noaptea de 22 aprilie 2020, în plină stare de urgență, Alexandru Găzdac (37 de ani) a fost ucis în scara blocului, cu şase gloanţe, de un poliţist. Doi ani mai târziu, dosarul a fost clasat. Un martor ocular al uciderii tânărului dezvăluie, la România TV, sub protecţia anonimatului, cum au stat, de fapt, lucrurile.

23 aug. 2022, 22:26
EXCLUSIV Un martor ocular la uciderea lui Alexandru Găzdac rupe tăcerea: „Era un băiat calm, respectuos. Nu era un om care să pună în pericol viaţa unui poliţist”

Îmbrăcat doar în boxeri, cu căştile în urechi, cu o foarfecă şi cu telefonul mobil în mâini, Alexandru încerca, în toiul nopţii, fiecare uşă de pe fiecare etaj. Se pare că bărbatul nu-şi mai amintea care este apartamentul lui. Alertaţi de comportamentul tânărului pe care-l ştiau cu probleme psihice – fusese internat, în 2019, timp de două săptămâni, în spitalul de psihiatrie -, vecinii, dar şi managerul complexului rezidenţial l-au rugat pe paznicul blocului să sune la 112, dezvăluie Libertatea.

Un martor ocular la uciderea lui Alexandru Găzdac rupe tăcerea

La faţa locului au venit, în total, 13 echipaje de poliţişti, după cum a declarat martorul.

A ieşit în holul blocului, a avut o mică discuţie cu portarul, dar fără să-l agreseze, aşa cum se spune. Au venit 13 echipaje, s-a umplut curtea de maşini de poliţie. Nu este aşa cum se spune, că a venit un singur puştan. Puştanul care l-a alergat pe hol şi a încercat să-l imobilizeze s-a rănit pur şi simplu. Într-adevăr, Alexandru avea o foarfecă în mână. Într-o mână avea o foarfecă, în cealaltă un telefon şi ochelarii de soare. 

Unul dintre poliţişti a căzut ca tolomacul pe scări şi s-a lovit la genunchi. S-a zis că l-a lovit Alexandru. Când l-au coborât la 6.32 de minute au venit cei de la SMURD şi l-au luat, dar el nu mai era în viaţă. El a ajuns decedat la spital. El pur şi simplu s-a golit de sânge. Când l-au coborât pe targă au încercat să-l resusciteze, dar nu au reuşit. Nu mai avea nici funcţii vitale.

Se văd urmele de gloanţe în perete.

Era un băiat calm, respectuos, era în tratament cu ceva pentru depresie. Nu era un om care să vină şi să pună în pericol viaţa unui poliţist. 

Cei de la recepţie mi-au spus că au fost ameninţaţi să nu dea poze sau relaţii la presă că îi încadrează într-o chestie penală„, a declarat martorul ocular pentru România TV.

Citeste si Cazul lui Alexandru Găzdac reintră în atenția autorităților. Tânărul a fost împușcat de 6 ori de către polițiștii din București chemați să îl liniștească: „Ne-a amenințat cu un cui”

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Poliţiştilor, acuză lipsa de pregătire a agenţilor

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, este de părere că poliţiştii care au acţionat în acest caz au fost extrem de slab pregătiţi.

Avem de-a face cu o interventie cu poliţişti care nu au fost atât de pricepuţi şi nu au procedat bine. De la 112 li s-a spus ca au de-a face cu un bolnav psihic şi atunci trebuiau să acţioneze într-un anumit fel. Poliţistul care a tras este angajat din sursă externă, a făcut câteva luni de cursuri până la tragedie, iar când a tras primul glonţ, eu sunt convins că el a rămas cu degetul pe trăgaci,că el a intrat într-o stare de şoc.

Nu a existat o anchetă internă pentru că a existat un dosar penal, iar acesta suspendă orice cercetare prealabilă. Dar nu cred că justiţia ar putea să spună că nu s-a întâmplat nimic acolo„, a declarat Iulian Surugiu în emisiunea Punctul culminant.

Citeste si Declaraţii şocante după ce a ucis patru oameni la Iaşi, beată fiind: „Vreau să ştiu în ce cont virez banii. Cât timp nu ştiu despre ce vorbiţi, în vine să râd”