EXCLUSIV Variola maimuţei se extinde în Europa. Medicul Virgil Musta: „Este o alarmă epidemiologică”

Variola maimuţei este nouă boală care provoacă panică la nivel mondial. Medicul Virgil Musta a anunţat, vineri seară, la România Tv, că în acest moment există o alarmă epidemiologică, însă exclude ideea că ar fi vorba despre o nouă pandemie.

20 mai 2022, 22:43
EXCLUSIV Variola maimuţei se extinde în Europa. Medicul Virgil Musta: „Este o alarmă epidemiologică”

Variola maimuţei se extinde în Europa. Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în mai multe state europene. Cu toate acestea, medicul Virgil Musta spune că nu se poate pune problema de o nouă pandemie.

Variola maimuţei se extinde în Europa. Avertismentul medicului Virgil Musta

Cunoscutul medic de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a făcut noi precizări privind boala care provoacă panică în lume.

Citeşte şi „Variola maimuţei”, boala care face ravagii în Anglia. Ce simptome au bolnavii infectaţi cu virusul care îi sperie pe epidemiologi

„Vaccinul de variola protejează de aceasta boala. Este o boala care nu este foarte contagioasa. De obicei apare în familie sau se pot contamina persoanele care ingrijesc persoanele bolnave. Transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropieat, prin tegumente, prin leziuni ale tegumentelor. Nu este la fel de contagioasă precum gripa sau covidul.

Trebuie să fim prudenti. Nu cred că suntem în pericol. Este o alarma epidemiologica. Datorita faptului ca populatia trece dintr-o zona in alta, exista riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti in Europa sa apara si aici.

Se poate transmite atat de la animal la om, cat si de la om la om. Nu exista tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de muşchi, febra, apoi apare o eruptie care initial este de culoare rosie.

In niciun caz nu apare o noua pandemie. Tarile care au anuntat mai multe cazuri sunt tari in care turismul este foarte dezvoltat.

Se poate muri, 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scazuta pot avea forme severe si se poate ajunge la deces”, a declarat Virgil Musta la România tv.

Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit vineri într-o întâlnire de urgenţă pentru a discuta pe tema noului focar care a izbucnit în Europa.

Citeşte şi Variola maimuţei stârneşte panică în lume. OMS convoacă o întâlnire de urgenţă