Victor Ponta a evidențiat creșterea îngrijorătoare a deficitului bugetar și a dezechilibrului balanței comerciale, precum și blocajele care afectează activitatea economică a firmelor din sectorul public.
„S-a mărit și deficitul bugetar, și balanța comercială. Suntem o țară care se împrumută din ce în ce mai scump și cum primește banii îi dă în străinătate pe produse. Deci susținem economiile altor țări, asta înseamnă faliment tehnic și chiar pe termen lung. Vom avea un nou președinte și probabil un nou guvern, care să ia măsuri urgente”, a declarat Victor Ponta, subliniind că situația actuală nu mai poate fi menținută fără consecințe majore pentru economia națională.
Potrivit fostului prim-ministru, Guvernul ar fi transmis deja un semnal de criză tuturor instituțiilor publice, limitând drastic plățile către sectorul economic.
„Deocamdată toți ordonatorii de credit, ministere, autorități locale etc., au primit hârtie de la Ministerul de Finanțe să achite doar salariile. Asta înseamnă că toate firmele care lucrează cu statul nu își primesc banii, trebuie să se ducă la bănci să ia împrumut, băncile din România dau bani cu cele mai mari dobânzi din Europa, deci asta înseamnă moartea antreprenoriatului”, a avertizat Ponta.
În acest context, el a salutat faptul că în perspectiva formării unui nou guvern, tandemul dintre viitorul președinte și viitorul premier pare a fi deja conturat. Ponta a susținut că mediul de afaceri are nevoie de claritate și stabilitate fiscală, condiții esențiale pentru relansarea economică.
„În primul rând este o veste bună că știm cine va fi premier cu fiecare președinte. Cel mai rău lucru pentru mediul de afaceri este incertitudinea. Ce a spus Călin Georgescu, că va lucra în tandem, este o condiție absolut necesară. Nu e cazul să le dau eu sfaturi. În primul rând, garantată stabilitatea și predictibilitatea celor mai importante taxe și impozite. Adică asta e valoarea TVA-ului, asta este impozitul pe profit, și vă garantăm că nu se schimbă nimic decât, eventual, de la 1 ianuarie a fiecărui an. Apoi, să schimbi regulile prin ordonanță de urgență, peste noapte”, a subliniat fostul premier.
Victor Ponta a mai arătat că lipsa de predictibilitate în materie fiscală afectează profund încrederea investitorilor și capacitatea firmelor de a planifica pe termen mediu și lung. În opinia sa, relansarea economiei depinde de asumarea unui angajament ferm de stabilitate politică și legislativă.