EXCLUSIV Victor Ponta aruncă BOMBA! România nu are bani pentru creşterea pensiilor: „Se pot mări cu oricât, banii oricum nu există, vor fi din împrumuturi”

Fostul premier Victor Ponta a intervenit telefonic la România TV pentru a comenta ultimele informaţii şi reacţii politice în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, după ce Marcel Ciolacu a dat vineri un ultimatum liberalilor.

18 nov. 2022, 20:28
EXCLUSIV Victor Ponta aruncă BOMBA! România nu are bani pentru creşterea pensiilor: „Se pot mări cu oricât, banii oricum nu există, vor fi din împrumuturi”

Victor Ponta spune că Marcel Ciolacu are dreptate, în principiu, atunci când susţine creşterea pensiilor mici cu un procent mai mare, iar pentru pensiile mari să fie aplicată o mărire mai mică procentual.

În acelaşi timp, Ponta avertizează că în orice scenariu de creştere a pensiilor, acestea vor deveni la un moment dat nesustenabile, dacă România nu începe să producă, pentru că, spune fostul premier, în acest moment ţara noastră trăieşte doar din împrumuturi.

„Se intampla urmatorul lucru, dincolo de intepaturi: eu sunt si eu social democrat, dar de la scoala lui Blair. Intai trebuie sa mearga economia foarte bine, dupa care avem de unde sa marim pensiile, sa dam salarii la profesori etc. Daca vrei sa faci cheltuieli sociale, acum Romania treieste din imprumuturi si sunt mai scumpe ca niciodata, aproape 10% dobanda.

Deci cred ca domnul Ciolacu are dreptate, dar in acelasi timp, si aici e responsabilitatea tuturor, economia romaneasca in ultimii 3-4 ani a mers din ce in ce mai prost.

Acum toata lumea vrea sa se angajeze la stat si singurul care mai angajeaza e statul.

Cand nu primesti investitii, ai lasat pretul la energie sa creasca, nu o sa poti sa tii mult. Acum au puterea absoluta, UE este de acord, au presedintele, pot sa faca ce au spus, sa dea mai mult celor cu pensii mici si poate chiar deloc celor cu pensii mari.

Pensiile se pot majora, printr-o decizie politica, cu oricat. Pentru ca banii oricum nu exista, ei vor veni din imprumuturi. Noi asa faceam cand eram la guvernare, intai ne uitam ce bani aveam si dupa aia luam o decizie.

Citeşte şi: Cresc salariile militarilor. Ministrul Apărării: „Ne vom zbate pentru acest lucru”

La fel ca decizia cu pretul la energie. A dat domnul Ciuca decizie ca mW o sa coste 5 lei. Excelenta decizie, dar poate el nu vrea sa coste 5 lei, poate vrea sa coste 50 de lei.

Marirea pensiilor e buna, pentru ca pensionarii nu se duc sa cheltuiasca banii afara, ii intorc in economie. Dar daca pensionarii cumpara si platesc bunuri si servicii produse afara, asta duce la faliment, daca nu dam drumul economiei, daca nu producem.

Eu nu stiu nici acum cine e creierul economic al Guvernului, desi sunt foarte bine intentionat. Domnul Ciuca e militar.

Cand Romania avea, in 2015, deficit sub 1%, nu ne dadea voie domnul Iohannis sa marim alocatiile, ca nu era Guvernul lui. Nu stiu de ce a intervenit acum in aceasta discutie, cand nu a facut-o 8 ani de zile si nici nu il vad ca un om care sa ajunga sa traiasca din pensie.

Cum sa investeasca cineva in energie in Romania, daca a dat domnul Ciuca ordonanta ca pretul e plafonat pana in 2025.”, a spus Victor Ponta la România TV.

În ce priveşte subiectul aderării României la Schengen, Victor Ponta spune că refuzul unor state de a accepta ţara noastră vine din faptul că actualii conducători nu ştiu să se impună şi fac de fiecare dată concesii.

„Toate tarile ar avea de castigat din aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar arata si o slabiciune. Inainte spuneau ca din cauza mea nu se intra in Schengen. Acum e Iohannis, are guvernul lui.

Eu as cere lui Bode sau cine e, sa zica si el in JAI ca nu e de acord sa se aduca pe ordinea de zi nu stiu ce, refugiatii din Ucraina sau altceva. Pai cum, nu esti de acord? Pai nu sunt, daca nu ne primiti in Schengen. Nu are nicio logica decat desconsiderarea partenerilor din Romania.

Daca le-am spune ca si noi putem sa le facem probleme, probabil s-ar intampla ceva. Noi am avut astfel de dialoguri, noi eram egali. Probabil domnul din Austria a vrut sa castige niste voturi.”, a mai declarat Victor Ponta.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, atac dur la PNL în scandalul majorarii pensiilor: „Să se oprească din această mascaradă. În 2021, n-au mărit cu niciun leu veniturile românilor, iar în pandemie ne ţineau în casă în timp ce ei beau şi fumau prin birouri”