EXCLUSIV Victor Ponta, previziuni despre războiul din Orientul Mijlociu: „Ce se întâmplă acum în Israel și în Gaza este de o sută de ori mai periculos pentru Europa, pentru lume, decât războiul din Ucraina”

Victor Ponta a vorbit, în exclusivitate la emisiunea România la raport, prezentată de Andreea Crețulescu la România TV, despre cum războiul din Orientul Mijlociu va afecta întreaga omenire și care sunt efectele nocive la care și românii vor fi expuși din cauza acestui conflict care atinge cote din ce în ce mai alarmante.

19 oct. 2023, 21:29
EXCLUSIV Victor Ponta, previziuni despre războiul din Orientul Mijlociu: „Ce se întâmplă acum în Israel și în Gaza este de o sută de ori mai periculos pentru Europa, pentru lume, decât războiul din Ucraina”
Victor Ponta, despre războiul din Orientul Mijlociu

Victor Ponta a făcut mai multe previziuni despre Războiul din Orientul Mijlociu și a dezvăluit faptul că acest conflict este mult mai nociv pentru omenire decât cel dintre Rusia și Ucraina, în direct la România TV.

„România are un război deasupra, în nord, acum un război în sud, un focar. Deci chiar ne afecteză viața tuturor. Cred că departamentul de stat are dreptate că, de altfel, Franța este, dacă nu mă înșel, de câteva zile în alertă, pentru că ce se întâmplă acum în Israel și în Gaza, din punctul meu de vedere, este de o sută de ori mai periculos pentru noi, pentru Europa, pentru lume, decât războiul din Ucraina. Acolo sunt două țări, Rusia – Ucraina, Rusia a atacat Ucraina, sunt două popoare destul de apropiate, de aceeași religie, sunt niște chestiuni politice până la urmă din partea lui Putin. 

Aici, însă, în Palestina, Gaza, Israel, lucrurile pot să meargă într-o direcție ca acum o mie de ani, pe vremea Cruciadelor, în sensul în care toți cei musulmani, de data asta, nu doar arabi, că mulți spun doar arabi, nu e vorbva de arabi, e vorba de musulmani sau toți arabii care nu sunt musulmani, pentru că în Gaza sunt mulți creștini, cum probabil puțini știu, se pot simți victime, spunând ceea ce spunem noi toți: Hamas sunt niște teroriști. Dacă Israel se duce și omoară fiecare lider Hamas cum am văzut noi în filme, toată lumea zice că are dreptate Israelul, pentru ce a făcut Hamasul, trebuie eliminați.

Dacă de la asta treci la un gen de asediu ca în Evul Mediu, dacă vor muri în continuare femei, copii, civili, toți aceștia care mor și care sunt în pericol au rude, care trăiesc în Belgia, în Franța, în Marea Britanie, în SUA. Au rude, au prieteni, au conaționali, care spun ‘trebuie să ne răzbunăm’.”, a declarat Victor Ponta, în direct la România TV.

Citește și: EXCLUSIV | Victor Ponta, despre problema drogurilor din România: „Dacă bagi un copil la închisoare doi ani că a fumat o țigară sau a luat o pastilă, i-ai distrus viața și iese infractor de acolo”

Victor Ponta este de părere că, în cazul în care acest conflict se transformă într-o răzbunare, lucrurile vor degenera, iar musulmanii din întreaga lume se vor simți vizați, ajungându-se astfel la proteste în întreaga lume, lucru care deja se întâmplă în unele colțuri ale lumii.

„E foarte greu de cuantificat, de fapt, dar dacă impresia care se duce este, repet, o spun încă o dată, a spus-o și Marcel Ciolacu la Tel Aviv, a spus-o Joe Biden, au spus-o toți care au mers și au spus așa: Hamas sunt niște teroriști odioși, care au omorât civili, copii, care au luat ostatici. Orice faceți împotriva lor noi vă sprijinim. Aici eu sunt 100% de acord, dar li s-a mai spus așa liderilor din Israel: nu transformați asta într-o răzbunare, nu omorâți și voi civili, pentru că dacă faceți același lucru, atunci, practic o să se simtă toți musulmanii vizați, din toată lumea și fiecare va reacționa, unii vor protesta, cum de altfel vedem că sunt proteste, alții vor încerca să se răzbune și să comită ei atentate împotriva unor nevinovați. De data asta, aici e vorba despre ceva ce ne poate afecta pe toți. E foarte grav.

Eu consider, în continuare, că aici nu e vorba de un război al tuturor rușilor împotriva tuturor ucrainenilor. E Putin cu echipa lui politică, care vrea să se bată cu Zelenski și cu ucrainenii. E un război să zic clasic, până la urmă. Celălalt e un război global, în care, din păcate, nu se luptă soldați cu soldați. Va fi foarte rău pentru noi toți. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar vreau să spun cât e de greu”, a continuat acesta.

Fostul prim-ministru spune că această situație crează un sentiment de nesiguranță în rândul populație, dar e de părere că mica comunitate musulmană din România este suficient de educată încât să nu recurgă la gesturi extreme de răzbunare.

„În primul rând, un sentiment justificat de nesiguranță în toată Europa și în America. Avem milioane de români care trăiesc în țări în care sunt comunități foarte mari. În România, comunitățile musulmane, fie sunt cei născuți și crescuți în Dobrogea, care niciodată n-au făcut nimic rău, alții sunt oameni educați în România și care s-au mutat în România, la fel. O comunitate nu doar mică în România, dar o comunitate de alt tip: educată, business, doctori. Comunitatea musulmană din Franța, în primul rând, dar din Belgia, din Suedia, e compusă din oameni care au fugit din războaie, care sunt săraci, sunt victime imediate ale propagandei islamiste și care imediat vor simți. Nu mai vorbesc de faptul că e vorba de cei care au rude acolo și vor zice ‘Cum? Familia mea a fost bombardată în Gaza? Păi mă duc și eu să pun o bombă la Ambasadă, într-un tren, undeva’.”, a mai spus Victor Ponta.

Citește și: EXCLUSIV| Victor Ponta dă de pământ cu părinții beizadelelor care ajung să consume droguri! ”Foarte mulți își strică copiii! Ai rămas repetent, îți iau un Porsche cadou”

Victor Ponta că un alt conflict, pe lângă cel din Ucraina, va afecta puternic economia mondială, iar acest lucru va fi resimțit, în primul rând, de oamenii de rând.

„Consecințele economice, cele cu Ucraina le-am văzut – prețurile la energie, inflație. De data asta, cred că nimeni nu a putut în spătămâna asta nebună să înceapă cu pixul pe hârtie să calculeze ce înseamnă pentru economia europeană, mondială, care și așa este foarte rău, ce înseamnă încă un conflict. Totuși, război în Ucraina, război în Israel, doamne ferește de Balcanii de Vest, pregătire de război în Taiwan și alegeri, o combinație mai rea… să ai criză economică, criză politică, să te pregătești de alegeri, ceva mai rău nu se putea.

Se poate de acolo să avem un război în toată lumea și să avem un război în care nu se luptă soladatul cu soldatul, că până la urmă așa a fost întotdeauna. Noi nu știm, mergem la un meci de fotbal și ne trezim cu unu care vine să ne omoare pe noi, de parcă noi suntem de vină, după care cineva de al nostru merge să-l omoare la o moschee, de parcă cei de acolo ar fi de vină. Dacă se ajunge la răzbunare, va fi o răzbunare care ne va afecta pe toți. 

Trebuie să avem alte metode prin care să asigurăm cetățenilor noștri și siguranță, e mai importantă decât banii, după care și partea de securitate materială, ori dacă doar printăm bani și îi băgăn în arme, nu în școli sau spitale, ne ducem din ce în ce mai rău. Sper să fim între cei care încercăm să venim cu soluții raționale și să îi acoperim pe cei care vin cu soluțiile populiste și demagogice. E foarte simplu să începi un conflict, e foarte greu să ieși din el”, a încheiat acesta.