EXCLUSIV Victor Ponta propune strategia pentru creşterea pensiilor şi salariilor: „Să inverseze, să dea mai mult celor cu pensii şi salarii mai mici şi mai puţin celor cu venituri mai mari. Nu există că nu te lasă Bruxelles-ul!”

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a fost joi invitatul Andreei Creţulescu, cu care a dialogat pe tema războiului din Ucraina şi a crizei economice şi energetice pe care o traversează Europa.

22 sept. 2022, 20:52
EXCLUSIV Victor Ponta propune strategia pentru creşterea pensiilor şi salariilor: „Să inverseze, să dea mai mult celor cu pensii şi salarii mai mici şi mai puţin celor cu venituri mai mari. Nu există că nu te lasă Bruxelles-ul!”

Victor Ponta este de părere că forţele armate ale Rusiei şi ale Ucrainei, puternic sprijinită de Occident, nu se vor anihila prea curând, astfel că războiul dintre Kremlin şi Kiev va fii unul de durată, ceea ce va impacta profund economia UE.

„Daca ma intrebati pe mine, s-ar putea sa dezamagesc. Eu cred ca nu exista niciun pericol pentru Romania, Romania nu va fi lovita, toata aceasta propaganda este pentru a cumpara mai multe arme. Scutul anti racheta e pentru rachete de la 10-15 kilometri.

Nu ne ataca nimeni, dar cred ca escaladarea asta va duce la prelungirea razboiului si vom suferi toti.

Nu am vazut nicaieri ca dolarul a trecut de 5 lei. Pe mine si pe oamenii cu care m-am intalnit ne intereseaza daca se opreste. Ce ne mai intereseaza este ca Roamnai va avea anul acesta un deficit de 30 de miliarde de euro. UE ne da 4, dar restul?

Am vazut ca cel mai mare contract de achizitie de masini pentru MAI se face cu o firma de afara, desi noi avem doua fabrici de masini. Eu mergeam cu Dusterul, domnul Iohannis, mai destept, merge cu BMW.

Trebuie masini de politie, salvari noi, masini de pompieri, dar cumparam mereu doar ce produc altii.”, a declarat Victor Ponta, în exclusivitate, la România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV Şeful Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare: „Nu avem un plan pentru eventualitatea unui dezastru nuclear, în acest moment”

Fostul premier a atenţionat asupra faptului că, din cauza ordonanţei pe energie, companiile private vor rămâne fără contracte de energie electrică şi gaze, astfel încât va trebui să cumpere de pe piaţa liberă, la preţuri mult mai mari.

„Clemenceau a zis ca razboiul e o chestie atat de importanta incat nu poate fi dus de generali. Nu e adevarat ca ucrainenii ii bat pe rusi cu soldatii. Ii bat cu tehnologia occidentala, care si-a demonstrat din nou superioritatea. Asta am invatat din razboiul din Ucraina. Dar Romania nu este in niciun pericol. Rusia nu va ataca nicio tara NATO, ei nu sunt in stare sa bata Ucraina. Ceea ce este clar este ca acest razboi va mai dura multa vreme, din pacate, si trebuie sa ne adaptam din punct de vedere economic.

Am vazut ca Turcia a negocian cu Rusia si a obtinut un schimb de prizonieri intre Rusia si Ucraina. Deci se poate, mintile luminate fac pace, nu razboi. Presedintele Macron si cancelarul Scholz merg in China sa se vada cu Xi Jinping.

Dupa acest razboi, care e un esec pentru Rusia, Rusia va deveni o anexa politica a Chinei. Problema este cum va iesi Europa din acest razboi, pe care il vom castiga, fiind de partea Ucrainei. Eu incerc sa spun ca lucrurile se indreapta inspre un razboi lung, iar din punct de vedere economic lucrurile se vor reseta. Domnul Iohannis spune ca totul e bine in Romania, dar nu e. Toate firmele care mai merg in Romania, de la 1 octombrie li se termina contractele de energie electrica si vor fi trimisi sa ia de pe piata libera.

Germania a cumparat cu bani de la buget cea mai mare firma de distributie, dar ei au osanza, noi nu avem, suntem piele si os.

La noi vad ca se mai fac niste functii, dar nu poate sa traiasca tara daca toata lumea munceste la stat, o spun eu, care sunt social-democrat.

Ordonanta aia pe energie e o aberatie, e inaplicabila. Dar nu se stie cine a adus-o, ca nu o recunoaste nimeni. Pana si domnul Ciuca a zis ca vor lua decizii la momentul discutiilor din Parlament. Pai asta e o ordonanta, nu e lege. Faptul ca nu stie ca a dat o OUG, nu o lege, e grav. Pe 1 octombrie firmele nu mai au contract pe energie si gaze, din cauza acestei OUG gresite. Nu vorbim aici de marile firme producatoare, dar un restaurant ce face, ca nu mai vine omul sa manance daca dublezi pretul snitelului.

Citeşte şi: George Simion intervine în scandalul salariilor demnitarilor: „Peste cadavrul meu se întâmplă aşa, toleranţă zero!”

Eu cred ca anul viitor o sa preia domnul Ciolacu functia de prim-ministru si deodata o sa constatati ca se umple Piata Victoriei, ca au crescut preturile, incepe lupta impotriva coruptiei si o sa aflati ca totul e din vina PSD.”, a adăugat Ponta.

De asemenea, Victor Ponta a explicat şi în ce fel ar trebui mărite pensiile şi salariile, de ce aceste măsuri ar ridica economia României şi de ce ideea că UE nu ar permite autorităţilor din ţara noastră să mărească pensiile este falsă.

„Eu n-am mai auzit pana acum, ca nu ne lasa Bruxelles sa marim pensiile. Ia si mareste-le, ca nu iti face nimic Bruxelles-ul. Problema e ca nu poti sa ii dai celui cu 10.000 de lei 20% si tot 20% si celui cu 1.000. Eu speram ca aici va face PSD ceva. Majoritate absoluta, nici PNL nu ar avea ce sa zica. Aici speram eu sa inverseze, sa dea procent mai mare celor care au mai putin.

Dati banii pensionarilor, ca ei se intorc inapoi, ii bagi inapoi in economie, ca pensionarii nu pleaca in Dubai cu ei. Cred ca nu e o minte limpede. Domnul Ciuca este un militar extraordinar de bun, dar partea economica nu o cunoaste. Incearca sa o invete, dar nu poti sa inveti atat de repede. Azi a fost iar o zi pierduta, s-a dus toata ziua pe discutii despre salariile parlamentarilor.

Deja sunt probleme legate de cheltuieli la iarna, cele obisnuite, nu de lux. Dar te plangi si ce se poate intampla? USR nu mai vine, a fost si am vazut ce au facut. George Simion e in opozitie, e cu nunta…

In 2020, in campanie electorala, toti spuneau despre cresterea pensiilor, inclusiv Orban. Nimeni nu s-a mai tinut de cuvant.”, a încheiat fostul premier Victor Ponta.

Citeşte şi: România, obligată să stea la rând pentru importurile de gaze din Azerbaidjan: „Cel puțin alte 10 țări din Europa ne cer același lucru!”