EXCLUSIV | Vreme extremă după muntele de aer cald care a lovit România. Meteorologul Dumitru Baltă: „Instabilitatea va fi destul de puternică”

Meteorologii avertizează că, după valul de temperaturi caniculare, România va fi lovită de furtuni puternice şi cu fenomene meteo deosebite.

01 iul. 2022, 23:21
EXCLUSIV | Vreme extremă după muntele de aer cald care a lovit România. Meteorologul Dumitru Baltă: „Instabilitatea va fi destul de puternică”

Dumitru Baltă, meteorolog ANM, a explicat în direct la România TV care este cauza furtunilor puternice care au măturat Franţa după ce s-a confruntat cu temperaturi ridicate. El a tras un semnal de alarmă deoarece astfel de fenomene meteo s-ar putea produce şi în România.

„Este vorba despre temperatura resimţită care nu este de altfel temperatura reală, dar este bine că se specifică acest lucru ca să nu intre lumea într-o panică prea putermică.

În ceea ce priveşte ce s-a întâmplat în Europa de Vest, este vorba despre pătrunderea unui aer mai rece asupra la nivelul solului în spatele muntelui de aer cald care s-a deplasat treptat către răsărit.

În momentul de faţă este chiar pe zona geografică a ţării noastre. Ceea ce s-a întâmplat acolo uşor-uşor va veni şi spre zona geografică a ţării noastre”, a declarat Dumitru Baltă, la România TV.

Vreme extremă după muntele de aer cald care a lovit România. Zonele cu instalabilitate puternică în week-end

„Mâine după-amiază în nord-vestul ţării, în Crişana, în Maramureş şi în nordul Transilvaniei, vremea va deveni instabilă şi instabilitatea va fi destul de puternică, cu fenomene aşa cum s-au întâmplat în Franţa. Aceste fenomene vor fi în cursul zilei, pentru că în cursul nopţii se vor diminua fenomenele respective”, a mai precizat meteorologul.

Citeşte şi: Prognoza meteo în iulie 2022. Temperaturi caniculare şi disconfort termic ridicat, dar şi furtuni. Cum va fi vremea la mare şi la munte

De ce se produc furtunile după un val de căldură. Explicaţia meteorologilor

„Absolut toate fenomenele meteo, fără niciun fel de excepţie, se produc în condiţii de contrast; contrast de temperatură, de umezeală, de presiune atmosferică. În momentul de faţă, ceea ce va veni va fi o astfel de situaţie, de contrast între muntele de aer cald care s-a deplasat dinpsre vest către zona geografică a ţării noastre, în continuare în deplasare către răsărit şi se va izola undeva în zona câmpiei în zilele următoare, în săptămâna care va veni, mai ales spre sfârşitul săptămânii.

În locul acestui munte de aer cald va pătrunde mai întâi la înălţime, după aceea spre nivelul solului o masă de aer mai rece. La această zonă de contrast se produc astfel de fenomene meteo deosebite”, a mai afirmat Dumitru Baltă.â

Metorologul a mai precizat că următoarea perioadă a lunii iunie ne vom confrunta cu vreme schimbătoare.

„Nici iulie nu este sărit de astfel de fenomene. Dacă vreţi, ceva mai stabile vor fi aceste fenomene în a doua jumătate a lui iulie şi prima jumătate a lunii august când se aşteaptă ca atmosfera să fie ceva mai stabilă din punct de vedere termodinamic”, a concluzionat meteorologul.

Citeşte şi: Prognoza meteo 2 iulie. Temperaturile se menţin caniculare, dar revin furtunile