Excremente de urs la conservă, produsul „autentic secuiesc” de vânzare în Covasna şi Harghita la un preţ uriaş. Conține 100% excremente de urs brun transilvănean, „fără gluten, fără conservanți, vegan”

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au trăit cu siguranţă, zilele acestea, una dintre experienţele memorabile ale carierei lor. Aceştia au descoperit într-un bar din Covasna conserve din... excremente de urs.

30 nov. 2022, 11:41
Excremente de urs la conservă, produsul „autentic secuiesc” de vânzare în Covasna şi Harghita la un preţ uriaş. Conține 100% excremente de urs brun transilvănean, „fără gluten, fără conservanți, vegan”

Excremente de urs la conservă, acesta este produsul „autentic secuiesc”, comercializat în localuri din secuime la preţul de 40 de lei pentru 30 g. Însă nu este vorba despre un aliment, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci despre un suvenir a cărui consistenţă imită plastilina.

Excremente de urs la conservă, suvenir din secuime

Excrementele de urs pot fi modelate asemeni plastilinei, cu toate astea, aşa cum este indicat pe etichetă, nu este un produs recomandat copiilor mici, care l-ar putea ingera cu uşurinţă.

Se vinde la noi în judeţ, am găsit la Târgu Secuiesc, într-un bar care are franciza celor de la Lixid Project, cei care fac berea Csíki Sör şi chipsurile cu aceeaşi denumire. Am înţeles că e un fel de suvenir, nu au putut să ne dea o explicaţie. Se dă şi un termen de valabilitate, care e aiurea, nu înţeleg la ce să dai termen de valabilitate dacă nu este produs alimentar.

Traducerea nu este completă, se afirmă acolo că este produs secuiesc, produs în Székelyföld şi că se poate lucra cu el, se poate lua în mână şi mula ca o plastilină, aşa mi s-a explicat. Te-ai putea juca cu el, într-un fel, dar nu ştiu dacă e în regulă, ce se întâmplă dacă un copil se joacă cu el şi îl bagă în gură?”, a declarat comisarul-şef adjunct al OPC Covasna pentru weradio.ro

Citeste si Două mall-uri din București au făcut „concurs de murdărie”! Imaginile virale postate pe TikTok de șeful ANPC

Şoc pentru inspectorul OPC când a deschis conserva

Reprezentantul OPC a adăugat că nu a putut retrage acest produs de la comercializare întrucât nu este vorba despre un produs alimentar.

Produsul costă 40 de lei, nu l-am retras de la vânzare pentru că nu este un produs alimentar, are avertismente, dar i-am sesizat şi pe colegii din Harghita, pentru că este produs la Sânsimion, în judeţul Harghita. Este foarte interesant de unde au prelevat acele materii organice, să le spunem aşa, şi dacă au avut aprobarea celor de la vânătoare, sau de la Romsilva, să se ducă în pădure să culeagă excremente de urs.

Eu am rămas perplex când am văzut conserva, are 30 de grame, e o bucăţică mică înăuntru, e uşoară, dar nu mi-a venit să cred. Dacă are avertismentul, nu avem ce să facem, nu este produs comestibil, se pare că ar fi suvenir. Nu ştiu ce utilitate poate să aibă, decât, poate, dacă vrei să faci o farsă cuiva”, este de părere comisarul-şef adjunct al OPC Covasna.

Citeste si Șeful ANPC vrea ca toate ingredientele mâncărurilor să fie trecute în meniurile restaurantelor: „Ciorba de burtă să se ştie din ce burtă e făcută. Să ştim ce înseamnă shaorma cu de toate”

Eticheta de pe conservă mai arată faptul că produsul conţine 100% excremente de urs brun transilvănean, „fără gluten, fără conservanţi, vegan”, iar nedeschis, îşi păstrează calitatea pe termen nelimitat în interiorul ambalajului. În schimb, după deschidere, trebuie „folosit” în termen de 22 de ore.