Care este procedura de recuperare a datoriilor în Sectorul 4

După începerea procedurii de executare silită se vor achita și cheltuielile de executare silită pentru fiecare etapă parcursă în cadrul executării silite, conform legii.

RomaniaTV.net
24 iun. 2019, 11:50
Care este procedura de recuperare a datoriilor în Sectorul 4

     1. Cum este inițiată executarea silită?

Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei  Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenția contribuabilului de a demara procedura de mediere,  se continuă măsurile de executare silită:

  • Ø executarea silită prin poprire;
  • Ø executarea silită a bunurilor mobile și imobile se va realiza prin întocmirea proceselor verbale de sechestru și valorificarea bunurilor sechestrate;

După începerea procedurii de executare silită se vor achita și cheltuielile de executare silită pentru fiecare etapă parcursă în cadrul executării silite, cheltuieli care sunt în sarcina debitorului conform art. 256 din Legea nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

     2. Care sunt sumele de bani supuse executării silite?

Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

     3. Cum se înființează poprirea?

Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se înfiinţează de către organul de executare printr-o adresă care va fi trimisă prin orice modalitate stabilită, terţului poprit. Totodată va fi înştiinţat şi debitorul despre înfiinţarea popririi.

Înștiintarea debitorului poate să nu fie concomitentă cu înființarea popririi.

     4. Când se consideră înființată poprirea?

Poprirea se consideră înfiinţată din momentul primirii adresei de înfiinţare de către terţul poprit. În acest sens, terţul poprit este obligat să înregistreze atât ziua, cât şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi.

     5. Ce este poprirea bancară?  

Debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare. Poprirea bancară se înfiinţează de către organul de executare printr-o adresă care va fi trimisă unității bancare.”