Execuţia Ceauşeştilor. Cum au păzit Iliescu şi Roman caseta procesului, dormind împreună pe o saltea

Ion Iliescu regretă execuţia soţilor Ceauşescu. Fostul preşedinte a povestit momente marcante de la Revoluţie, cu ocazia lansării unei cărţi având ca subiect istoria Frontului Salvării Naţionale. Potrivit România TV, Petre Roman, prezent la eveniment, a vorbit despre emoţia produsă în momentul în care s-a anunţat că au dispărut corpurile Ceauşeştilor.

18 apr. 2013, 11:16
Execuţia Ceauşeştilor. Cum au păzit Iliescu şi Roman caseta procesului, dormind împreună pe o saltea

Joi a fost lansat la Biblioteca Naţională a României primul volum al cărţii „FSN – un paradox politic (1989-1992). România postcomunistă. O istorie a partidelor politice în documente şi interviuri”, avându-i ca autori pe Anne Jugănaru şi Alexandru Radu. La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, Ion Iliescu şi Petre Roman, principalii „actori” ai evenimentelor din decembrie 1989 şi ai celor ce au urmat, prilej cu care au rememorat diferite întâmplări din acea perioadă.

Fostul premier Petre Roman a povestit cum a dormit cu Ion Iliescu pe aceeaşi saltea pentru a păzi caseta cu execuţia soţilor Ceauşescu. Roman şi Iliescu au vorbit, de asemenea, despre procesul cuplului dictatorial şi despre execuţia Ceauşeştilor.

Sergiu Nicolaescu se dusese la un studio al armatei să facă o casetă din caseta reală a procesului. În fine, vine Sergiu Nicolaescu înapoi şi ne dă caseta. Eu dormeam cu Ion Iliescu pe o saltea, într-o cămăruţă în spatele biroului ministrului Apărării Naţionale. Iau caseta, o lipesc de piept cu nişte leucoplast şi ne culcăm împreună ca nu cumva să se întâmple ceva”, a povestit Petre Roman.

Ion Iliescu a vorbit despre execuţia Ceauşeştilor şi a explicat de ce s-a decis ca ei să primească pedeapsa capitală, în contextul în care în ultimii 23 de ani mulţi s-au întrebat dacă nu se putea găsi o altă soluţie în privinţa lor.

Mulţi ne-am pus întrebarea dacă era nevoie de acea măsură radicală, cu execuţia. Aş fi preferat să îi fi păstrat în viaţă şi să fi organizat apoi, în condiţii normale, un proces politic, dar eram sub presiunea momentului. Se trăgea, ne aflam în stare de asediu armat. Deci, a apărut inevitabil o asemenea decizie. (…) Înainte de a emite o judecată fără a lua în considerare condiţiile concrete, conjunctura, evenimentele în care s-au produs evenimentele atunci, e greu„, a motivat Ion Iliescu procesul rapid prin care au fost condamnaţi soţii Ceauşescu la pedeapsa capitală.

Iliescu a povestit că procesul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu a fost organizat de generalul Stănculescu şi contextul în care regretatul regizor Sergiu Nicolaescu a trebuit să editeze caseta cu execuţia celor doi.

La televiziune, toţi erau înnebuniţi să prezinte procesul iar noi aveam singurul document, caseta. Problema era cu cele două corpuri din care curgea sânge şi atunci Sergiu Nicolaescu s-a dus să facă corectura corespunzătoare. El a plecat, nu mai aveam nicio ştire ce-i cu el, iar Victor Ionescu pedala la telefon «vrem să vedem, daţi-ne caseta!». Până la urmă, Sergiu a reuşit să facă o copie, decupând scena respectivă. Surpriza a fost a doua zi: originalul acestei casete a ajuns în Franţa. Nici acum nu ştim cum s-a realizat acest lucru şi cine anume a făcut aceasta„, a afirmat fostul preşedinte.

CITEŞTE ŞI Cum au fost arestaţi Ceauşeştii. Mărturiile revoluţionarului care a dispus reţinerea lor VIDEO