Execuţie controversată în SUA. S-a zbătut în agonie şi teroare, 10 minute, după o injecţie letală

Condamnatul din statul Ohio Dennis McGuire părea să respire greu şi să prezinte convulsii timp de aproape zece minute, înainte să moară, după ce i s-a administrat o injecţie letală constând într-un nou cocteil de medicamente care nu a mai fost testat vreodată, potrivit unor reporteri, citaţi de agenţia Mediafax.

17 ian. 2014, 08:27

Dennis McGuire a fost condamnat la moarte în 1994 pentru violarea şi uciderea în 1989 a lui Joy Stewart, la vârsta de 22 de ani, însărcinată în luna a şaptea. Rudele ei s-au aflat închisoarea de la Lucasville pentru a asista la execuţie, potrivit unor mesaje postate pe Twitter de Sheila Gray, o reporteriţă de televiziune. „Copii şi nora (lui McGuire) plângeau, vizibil supăraţi„, a scris Gray într-un mesaj.

Înainte ca medicamentele să îşi facă efectul, McGuire a mulţumit familiei Stewart pentru o scrisoare pe care a primit-o, potrivit jurnalistei. „Copiilor mei le spun că îmi pare rău. Vă iubesc. Mă duc în rai şi vă aştept acolo”, ar fi spus McGuire, citat de postul WDTN, afiliat CNN.

Potrivit reporterului Alan Johnson de la Columbus Dispatch, întreaga execuţie a durat 24 de minute, iar McGuire părea să respire cu dificultate timp de 10-13 minute. „Respira adânc. Scotea un sunet gutural. Era un fel de pufnit pe nas. În două rânduri a părut să se sufoce” , a declarat Johnson, citat de WDTN.

Moartea lui McGuire a fost înregistrată la ora locală 10.53 (17.53, ora României).

Execuţia a provocat o controversă, deoarece, la fel ca alte state, Ohio a fost nevoit să schimbe protocolul, după ce producători europeni – între care Lundbeck, cu sediul în Danemarca, care produce pentobarbital – au interzis închisorilor americane să le utilizeze medicamentele în cadrul unor execuţii.

Potrivit Departamentul pentru închisori din Ohio, statul a utilizat o combinaţie de midazolam, un sedativ, şi de hydromorphone, un analgezic

Atât durata de timp până la moarte, cât şi respiraţia dificilă a lui McGuire nu sunt „tipice” unei execuţii, a declarat Howard Nearman, un anestezist de la University Hospitals Case Medical Center din Cleveland. „De ce a durat 24 de minute, nu vă pot spune„, a declarat el, adăugând că execuţia „te face să te întrebi ce i s-a dat? Care a fost sincronizarea şi dozele?„.

Într-un material scris pentru CNN, un profesor de drept afirma săptămâna aceasta că avocaţii lui McGuire au argumentat că acesta avea să se „sufoce până va muri în agonie şi teroare„.

Statul nu este de acord. Însă adevărul este că nimeni nu ştie exact cum va muri McGuire, cât timp va dura sau ce va simţi el„, a scris Elisabeth A. Semel, profesoară de drept şi directoare a Clinicii pentru pedeapsa cu moartea la U.C. Berkeley School of Law.

Avocatul Allen Bohnert, vorbind în numele echipei lui McGuire, l-a îndemnat pe guvernatorul statului să instituie un moratoriu asupra viitoarelor execuţii, după cele întâmplate joi. „În acest moment ar fi total nepotrivit ca protocul execuţiei să fie considerat altceva decât un experiment agonizant care a eşuat”, afirmă el, citat într-un comunicat.

Oamenii şi statul Ohio ar trebuie să fie îngroziţi de ceea ce s-a făcut astăzi (joi) aici în numele noastre. Ohio, la fel ca cetăţenii săi, trebuie să respecte legea. Statul a eşuat„, apreciază el.

Execuţia lui McGuire va provoca o dezbatere cu privire la faptul dacă modul în care condamnaţii reacţionează la noua injecţie letală constituie sau nu o pedeapsă crudă şi neobişnuită, interzisă de către Constituţia Statelor Unite.

În prezent, în statul Ohio există 138 de bărbaţi şi femei pe culoarul morţii, potrivit CNN.