Exerciţiu IGSU: Aproximativ un milion de persoane ar avea unde să se adăpostească în Bucureşti

Capitala dispune de spații pentru adăpostirea a un milion de persoane în cazul producerii unor situații de urgență, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

19 apr. 2017, 09:20
Exerciţiu IGSU: Aproximativ un milion de persoane ar avea unde să se adăpostească în Bucureşti

„Mă refer aici la spațiile de adăpostire care sunt special amenajate în subsolul blocurilor, ca adăpost de protecție civilă, totodată există și adăpost de protecție civilă constituit ca punct de comandă, adică pentru autorități. De asemenea, metroul poate constitui un adăpost în caz de protecție civilă. Dar, așa cum am spus, capacitatea însumată nu depășește un milion de locuri în acest moment”, a precizat Daniel Vasile în urma exercițiului de alarmare organizat miercuri, care are ca scop testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

El consideră că există o vulnerabilitate, în sensul că sistemele de alarmare a populației nu sunt automatizate, iar în bugetele primăriilor ar trebui prevăzute fonduri pentru remediere deficiențelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului actual.

„Cu siguranță, există o vulnerabilitate, în sensul că, în momentul în care se constată necesitatea și se impune declanșarea unei alarme (…), există o perioadă de timp, o tranziție de la momentul în care noi înștiințăm autoritatea locală, care are în administrare aceste sirene, până la momentul fizic în care cineva va apăsa pe buton și acesta este lucrul asupra căruia insistăm. Ar trebui ca aceste sisteme să fie centralizate, iar acționarea să se facă în mod automatizat, fie dintr-un punct de comandă de la nivelul autorității locale, fie de la dispeceratul ISU, pentru a scurta cât mai mult acest timp”, a spus Daniel Vasile.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară, miercuri, un exercițiu de alarmare în București și în județele Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași.

Citeşte şi Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate miercuri în Bucureşti şi în alte 13 judeţe