Exerciţiul Seism 2018: Replică a cutremurului din Vrancea, la 16.45, cu magnitudinea de 5,8

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, o nouă replică a cutremurului simulat iniţial s-a produs, luni după-amiază, în Vrancea, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Echipele de intervenţie fac recunoaşterea în teren şi evaluarea pagubelor.

RomaniaTV.net
15 oct. 2018, 14:10
Exerciţiul Seism 2018: Replică a cutremurului din Vrancea, la 16.45, cu magnitudinea de 5,8

Potrivit DSU, conform scenariului, la ora 16.45 s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, o nouă replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă este, şi de această dată, municipiul Bucureşti, fiind informaţii despre producerea unor pagube materiale şi despre persoane afectate.

În prezent se realizează recunoaşterea în teren şi evaluarea pagubelor, activităţi întreprinse de echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Poliţia şi Jandarmeria asigură măsurile de ordine publică în zonele în care se desfăşoară activităţile din cadrul exerciţiului şi acordă asistenţă persoanelor prezente în respectivele zone.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti – Alexandria – Sofia şi Iaşi – Chişinău.

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş. Forţele se vor prezenta în bazele de operaţii, urmând a fi direcţionate în zonele afectate de replica seismului.

Potrivit datelor transmise, luni dimineaţă, de către DSU, în cadrul exerciţiului Seism 2018, 565 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4.700 sunt dispărute.

De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4.200 de clădiri (420 distruse total, 1.420 distruse parţial şi 2.400 improprii pentru locuit).

În cadrul exerciţiului, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3.000 de persoane decedate, 5.200 de persoane rănite, peste 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă.

Tot potrivit scenariului, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de unităţi spitaliceşti au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate dar au rămas funcţionale.

viewscnt