Există planete ușoare ca puful. Se pune problema că ele ar putea adăposti forme de viață.

Când ne gândim la planete, avem în minte niște sfere masive. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit planete la fel de ușoare ca...vata de zahăr. Mai mult decât atât, aceste ciudățenii cosmice ar putea adăposti și forme de viață, informează CNN.

RomaniaTV.net
25 dec. 2019, 12:41
Există planete ușoare ca puful. Se pune problema că ele ar putea adăposti forme de viață.

Cu siguranță aceasta ar fi una dintre cele mai ciudate descoperiri științifice, iar astronomii de la NASA au fost uimiți să descopere nu numai o astfel de planetă, ci mai multe.

De fapt este vorba despre exoplanete de un tip nou, care au cea mai scăzută densitate estimată vreodată în afara sistemului nostru solar. Aceste ciudățenii cosmice au fost descoperite atunci când astronomii au folosit telescopul Hubble cu scopul de a cerceta sistemul cosmic Kepler 51, aflat la circa 2.400 de ani lumină de Terra. Planetele pufoase orbitează în jurul unei stele luminoase foarte asemănătoare Soarelui nostru. A fost o oportunitate pentru astronomi să studieze masa și densitatea acestor planete.

„Sunt extrem de bizarre”, a spus Jessica Libby-Roberts, absolventă a Universității din Colorado Boulder și unul dintre autorii studiului publicat în „The Astronomical Journal”. Cele trei planete din acest sistem au, fiecare, o densitate de mai puțin de 0,1 grame/centimetru cub de volum.

„Știam că au o densitate mică, dar atunci când îți imaginezi o sferă gigantică de vată de zahăr, de mărimea lui Jupiter, asta chiar înseamnă că e o densitate scăzută”, a explicat Libby-Roberts. Ea se așteaptă ca astronomii să descopere chiar și apă pe suprafața acestor planete, ceea ce ar ridica în mod clar destule semne de întrebare cu privire la existența vieții.

Cercetătorii bănuiesc că gaze foarte ușoare precum hidrogenul și heliul stau la originea acestor planete pufoase. Ele sunt structuri tinere, au în jur de 500 de milioane de ani. Prin comparație, sistemul nostru solar are 4,5 miliarde de ani vechime.

 

Citește și:

NASA a publicat o fotografie înfricoşătoare cu Soarele FOTO