Există riscul ca Hexi Pharma să îşi micşoreze fraudulos patrimoniul dacă intră în insolvenţă (Motivare instanţă)

Judecătoria sectorului 5 a blocat insolvența Hexi Pharma pentru că există riscul ca această companie să își micșoreze în mod fraudulos patrimoniul, în condițiile în care are mari datorii către o altă firmă deținută tot de Dan Condrea, se arată în motivarea instanţei.

18 mai 2016, 16:10
Există riscul ca Hexi Pharma să îşi micşoreze fraudulos patrimoniul dacă intră în insolvenţă (Motivare instanţă)

Judecătoria sectorului 5 a publicat miercuri motivarea deciziei prin care interzice firmei Hexi Pharma să se dizolve, să își înstrăineze activele, să producă și să vândă biocide pe o perioadă de două luni, scrie Agerpres.

În motivarea deciziei, instanța susține că, în condițiile în care Hexi Pharma a depus la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență, este necesară impunerea unor măsuri preventive care să împiedice diminuarea patrimoniului companiei, după ce aceasta a fost pusă sub acuzare de procurorii Parchetului General.

„În aceste condiții, este evident riscul ca persoana juridică (Hexi Pharma — n.r.) să nu mai existe ori ca aceasta să-și micșoreze în mod fraudulos patrimoniul. Din această perspectivă, măsurile preventive urmăresc înlăturarea riscului dispariției persoanei juridice suspecte, prin dizolvare, lichidare, reducerea capitalului social, ceea ce ar conduce semnificativ la diminuarea patrimoniului sau la insolvența persoanei juridice și ar face imposibilă o eventuală tragere la răspundere penală și recuperarea prejudiciului”, se arată în motivare.

Instanța a luat în calcul și faptul că la dosarul deschis de procurori există rapoarte ale Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie — ICECHIM, care relevă faptul că, în procesul de producție al Hexi Pharma, substanțele active ale dezinfectanților sunt folosite în concentrație redusă semnificativ față de rețeta pentru care a fost obținut avizul de introducere pe piață de la Comisia Națională pentru Biocide, iar, în unele cazuri, una dintre substanțele active lipsește.

Pe 16 mai, Judecătoria sectorului 5 a decis că firma Hexi Pharma nu are voie să se dizolve, să își înstrăineze activele, să producă și să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistrații au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.

„Dispune față de Hexi Pharma, pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicția fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăților și transferurilor bănești, cu excepția celor necesare pentru plata utilităților și a salariilor, interzicerea producerii și comercializării de produse biocide”, se arată în decizia instanței.

Această decizie a blocat practic procesul deschis la Tribunalul București, în care Hexi Pharma solicita intrarea în insolvență.

Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, fiind suspectată că, în perioada 2012 — 2016, a vândut către 300 de spitale produse biocide improprii.

Compania condusă de Dan Condrea susținea că are de plătit datorii de 23,4 milioane lei către bugetul de stat și către diverși furnizori, dar și facturi neachitate către două firme din Cipru de peste 20 de milioane de euro. Cele două firme din Cipru sunt Hatom Limited Limassol și Chemical&Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care sunt de fapt, potrivit Rise Project, două off-shore-uri controlate de patronul Dan Condrea.

Citeşte şi: Dosarul Hexi Pharma. Poliţiştii au ridicat documente de la mai multe spitale din Bucureşti