REZULTATE ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Cine sunt aleşii de peste Prut, un socialist câştigă primăria Chişinău. UPDATE

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, după prelucrarea a 306 din 307 procese verbale, socialistul Ion Ceban a câştigat alegerile pentru şefia capitalei, cu o diferenţă de 5,04% în faţa concurentului său, Andrei Năstase, care a beneficiat de susţinerea a 47.48% din electorat.

03 nov. 2019, 17:14
REZULTATE ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Cine sunt aleşii de peste Prut, un socialist câştigă primăria Chişinău. UPDATE

UPDATE: Preşedintele ţării, Igor Dodon, a venit cu un mesaj, după ce rezultatele preliminare au arătat că socialistul Ion Ceban a câştigat bătălia pentru fotoliul de primar al Capitalei.

„Locuitorii Chişinăului şi-au luat oraşul înapoi prin votul de ieri. Pentru acest lucru îi felicit pe chișinăuieni, ei sunt adevărații câștigători ai acestor alegeri! Sunt momente cu adevărat istorice, care însă trebuie să aibă o continuare prin rezultate bune pentru oameni şi să devină istorice prin schimbările pozitive care se vor face pentru moldoveni.

Votul cetăţenilor pentru Chişinău îl obligă pe noul primar ales, Ion Ceban, să fie un primar al tuturor, indiferent de preferințe politice, îl obligă să scoată din primarie politica, geopolitica, dar mai ales hoția instaurata în ultimi anii de liberali şi complicii lor, care din nefericire în aceste alegeri au devenit şi noii aliați de conjunctură ai Blocului ACUM.


UPDATE: Candidatul PSRM Ion Ceban a ieşit învingător obţinînd 52.52% din voturi în al doilea tur de scrutin pentru Primăria Chişinăului, desfăşurat duminică, câştigând detaşat în faţa contracandidatului său, Andrei Năstase, anunţă Unimedia.info.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, după prelucrarea a 306 din 307 procese verbale, socialistul Ion Ceban a câştigat alegerile pentru şefia capitalei, cu o diferenţă de 5,04% în faţa concurentului său, Andrei Năstase, care a beneficiat de susţinerea a 47.48% din electorat.

UNIMEDIA aminteşte că în turul I al alegerilor locale din 20 octombrie, candidatul PSRM, Ion Ceban a obţinut 40,16%, iar candidatul Blocului ACUM Andrei Năstase – 31,09%.

UPDATE: Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, în turul doi al alegerilor locale desfăşurate duminică în Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), potrivit Agerpres.

Datele CEC arată că, în urma procesării proceselor verbale din 263 din totalul celor 307 secţii de votare din Chişinău, Ceban a primit voturile a 53.86% dintre alegători (103.242 voturi), în timp ce candidatul Blocului ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, a fost susţinut de 46.14% dintre alegători (88.448 voturi).

 

Prezenţa la vot la alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului a fost de 37,78%. Datele statistice arată că la urne s-au prezentat doar 240.574 din cei peste 636.000 de alegători înscrişi în listele electorale permanente.

Potrivit datelor Exit-Poll, socialistul Ion Ceban ar fi acumulat 37,10% din voturi, iar candidatul Blocului ACUM Andrei Năstase a obținut 37%. 

Autorii sondajului au anunțat că 25,9% din respondenți au refuzat să răspundă la întrebări și au recunoscut că acest Exit-Poll a eșuat.  

IMAS şi FOP-STAR, la comanda POLIEXPERT au făcut sondajul pe parcursul zilei de zi în 67 de secţii de votare din Chişinău şi din suburbii, 164 de operatori acredidaţi de CEC au colectat informații de la alegătorii, care şi-au exercitat dreptul la vot.

Sondajul a fost realizat de companiile IMAS şi FOP-STAR, la comanda POLIEXPERT.

EXIT POLL ALEGERI MOLDOVA 2019. În 67 de secţii de votare din Chişinău şi din suburbii, 164 de operatori acredidaţi de CEC vor solicita alegătorilor care şi-au exercitat dreptul la vot să răspundă la câteva întrebări. Cetăţenii vor completa, în mai puţin de două minute, un chestionar direct pe tabletă.

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA AICI

Participarea la exit poll este benevolă, iar alegătorii pot fi siguri că informaţiile vor rămâne confidenţiale.

Sondajul va fi realizat de companiile IMAS şi FOP-STAR, la comanda POLIEXPERT. Datele vor fi stocate direct pe un soft la care vor avea acces doar cei doi directori ai firmelor care organizează sondajul.

Pentru realizarea acestui exerciţiu, companiile au primit deja aproximativ 400 de mii de lei.

Ultimul exit poll în Republica Moldova a avut loc în anul 2011.


Până la ora 18:00 au votat ­­­­­peste 36 la sută dintre alegătorii înscrişi în listele electorale. Localitatea cu cea mai ridicată prezenţă la vot este în comuna Mihălășeni, din raionul Ocnița, unde, la această oră, se atestă o rată de circa circa 68 la sută, urmată de satul Goleni din raionul Edineț, unde au votat aproape 66 la sută dintre alegători.

Localitățile cu cea mai redusă prezenţă la vot sunt: orașul Călărași, unde s-au prezentat la urne puțin peste 23 % dintre alegători și orașul Florești – unde au votat circa 24 %.

În municipiul Chișinău au votat, până la ora 18.00, peste 32%. Cei mai activi rămân să fie alegătorii din sectorul Rîșcani al Capitalei, unde au votat peste 34 la sută dintre alegători. La polul opus, se află sectorul Ciocana, unde au votat peste 28% dintre alegători.

Cât ține de suburbiile municipiului Chișinău s-a înregistrat o prezență generală de peste 33%, cei mai activi fiind alegătorii din comuna Condrița circa 44%, urmați de cei din satul Ghidighici peste 38%, la polul opus se află cei din comuna Cruzești cu o prezență de sub 29%.