EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019: 2000 de români au votat anticipat în turul al II-lea

Aproape 2.000 de cetățeni români din diaspora au votat deja anticipat, prin corespondență, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși încă nu se știe cine vor fi cei doi candidați care ajung în această fază a procesului electoral.

RomaniaTV.net
01 nov. 2019, 18:50
EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019: 2000 de români au votat anticipat în turul al II-lea

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, până în prezent, dintre cei 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă, aproape 17.500 au trimis în ţară plicurile cu opţiunile pentru primul tur.  Dintre aceștia, în jur de 2.000 au votat deja anticipat şi pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Votul lor va fi validat doar dacă au optat pentru unul din cei doi candidaţi care vor ajunge în acea etapă. În caz contrar, buletinul de vot va fi anulat.

În mai puțin de o săptămână încep alegerile prezidențiale. Vor fi cele mai sumpe alegeri organizate în istoria statului român. Prețul este triplu față de cel achitat la europarlamentare și depășește 150 de milioane de euro.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2019. STS publică numai cifre parţiale şi finale de la scrutinul de duminică

„Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Constantin Florin Mituleţu-Buică, președintele AEP, într-o conferinţă de presă susținută vineri.

La rândul său, directorul general al Direcţiei de logistică electorală din AEP, Daniel Duţă, a menţionat că pentru tipărirea buletinelor de vot s-au folosit 199 de tone de hârtie, care costă 528 de milioane de lei, scrie Agerpres.

Mai trist e că, nici cu un preț atât de mare, nu garantează nimeni că scrutinul va fi lipsit de probleme. Șeful Autoritatății Electorale Permanente, instituția care gestionează alegerile, crede că vom avea din nou cozi și români care nu vor reuși să voteze.

Trei zile vor putea vota românii din străinătate, iar până joi, cu o zi înainte de startul votului din diaspora, vom afla și câți au votat prin corespondență.  35.000 de plicuri au fost validate până în prezent. Românii al căror plic nu a ajuns în țară vor fi anunțați, printr-un mail, să se îndrepte spre secțiile de votare.

Primul tur al alegerilor în străinătate are loc în străinătate între 8-10 noimebrie și cel de-al doilea între 22 și 24 noiembrie, iar în țară, primul scrutin are loc în data de 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, la 24 noiembrie.