EXIT POLL CURS 18 MAI 2025: Nicuşor Dan – 54,9%, George Simion – 45,1%, la ora 19.00
EXIT POLL CURS 18 MAI 2025. „Prezența uriașă la vot ne indică interesul major pentru turul doi al alegerilor și dorința oamenilor de a tranșa această dispută pe care o avem de 10 luni de zile.Prezența mare nu e doar în Diaspora, ci și în țară, care poate disloca procente semnificative de o parte și de cealaltă și avem această uriașă necunoscută, care însemană votul cu 50% mai mare decât în turul I, ca participare, în Diaspora. Și nu știm cum se distribuie către cei doi candidați”, a explicat sociologul Marius Pieleanu.
„Această participare uriașă, și care continuă pe partea a doua a zilei, poate provoca ierarhii extrem de fluide de la o oră la alta, asta neînsemnând că acum nu există o ierarhie, cu un număr de procente suficient de multe, astfel încât să iasă din marja teoretică și abaterea de culegere pe care le calculăm de regulă. Mulți votează acum, deși nu i-a interesat primul tur. Campania, comunicarea fiecărui candidat, capacitatea de a fi persuasivi și multe alte elemente au produs această bruscă participare, oarecum neașteptată la turul doi”, a mai spus sociologul.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan a ajuns, duminică, la sediul de campanie din Bucureşti şi a mulţumit tuturor celor care au ieşit deja la vot, îndemând în continuare oamenii să voteze.
”Sper că românii au ales o schimbare care uneşte, o schimbare înţeleaptă Îi încurajez pe toţi cei care nu au votat încă să o facă”, a transmis Nicuşor Dan, la ajungerea la sediul de campanie. Întrebat ce mesaj are pentru diaspora, candidatul independent a afirmat: ”Mulţumesc că au ieşit în număr aşa de mare la vot şi o mulţumire specială pentru cei din Republica Moldova”. El spune că se aştepta la un număr aşa mare de votanţi pentru că ”este un moment important pentru România”.
The Guardian: Europa stă cu ochii pe trei alegeri cruciale. Mize mari pentru România în turul decisiv
Milioane de alegători din România, Polonia și Portugalia votează într-o „super-duminică” electorală de natură să decidă cursul democrațiilor acestor țări într-o perioadă de tensiuni politice, comerciale și economice pronunțate, scrie The Guardian.
În România, candidatul de extremă dreapta este favorit în turul doi al alegerilor prezidențiale, în timp ce în primul tur al alegerilor din Polonia, profund polarizat, un candidat liberal, un candidat conservator și un candidat de extremă dreapta sunt în competiție pentru funcția de președinte.
În Portugalia, care organizează alegeri legislative anticipate la doar 14 luni de la ultimul scrutin, status quo-ul e de așteptat să fie menținut.
Ba da. Votul inițial de anul trecut a fost anulat, iar câștigătorul său surprinzător de extremă dreapta, a fost exclus din alegeri pe fondul îngrijorărilor răspândite cu privire la interferența Rusiei, dar și alte nereguli. Așadar, votul de duminică este al doilea tur al unei a doua runde de alegeri prezidențiale din ultimele șase luni.
De data aceasta, un admirator ultranaționalist al lui Trump și critic al lui UE se luptă în turul doi cu un independent centrist, într-un scrutin pe care analiștii l-au catalogat drept cel mai important din istoria postcomunistă a țării.
George Simion, în vârstă de 38 de ani – care poartă șepci Maga, promovează o agendă social conservatoare, dorește „melonizarea” Europei și oprirea ajutorului militar către Ucraina – a câștigat primul tur cu 41% din voturi, aproape dublu față de scorul rivalului său.
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului în vârstă de 55 de ani, clasat pe locul doi, a prezentat turul doi ca fiind o luptă între „o direcție pro-occidentală și una anti-occidentală pentru România”. Sondajele arată că decalajul dintre cei doi se restrânge, unul dintre sondaje plasându-i la egalitate.
Profitând de valul frustrării alegătorilor față de partidele mari din România, Simion a promis, dacă va câștiga, că îl va numi în funcția de prim-ministru pe Călin Georgescu, câștigătorul primului scrutin anulat din noiembrie anul trecut.
Înfrângerea în primul tur a candidatului coaliției de guvernământ social-democrat-liberale a dus la demisia prim-ministrului pro-european, Marcel Ciolacu, și prăbușirea de facto a guvernului. Acum, trebuie să fie formată o nouă coaliție.
Analiștii au apreciat că o eventuală victorie a lui Simion ar putea duce la o înclinare bruscă a țării spre dreapta. Un acord între partidul AUR al lui Simion, al doilea ca mărime din parlament, și social-democrații lui Ciolacu este perceput drept o variantă post-vot, la fel și alegeri anticipate.
Scrutinul este urmărit îndeaproape de UE, care ar fi mai liniștită fără un al treilea perturbator în regiune, alături de Ungaria și Slovacia. De asemenea, îl urmăresc cu interes și naționaliștii – inclusiv cei de la Washington – care au acuzat Bucureștiul că încalcă democrația după ce votul inițial a fost anulat și Georgescu a fost împiedicat să mai candideze.
Președintele României are un rol semi-executiv, cu puteri considerabile asupra politicii externe, securității naționale, cheltuielilor de apărare și numirilor judiciare. De asemenea, acesta reprezintă țara, membră NATO, pe scena internațională și se poate opune prin veto asupra unor voturi importante ale UE. Așadar, alegerile din România au mize foarte mari.