Experienţele pacienţilor internaţi în secţiile ATI. Episoade de delir, confuzie şi halucinaţii: L-am văzut pe Diavol

Pacienţii infectaţi cu coronavirus care se află internaţi în secţiile de terapie intensivă au trăit experienţe bizare cum ar fi halucinaţii, confuzie şi deliruri paranoide, se arată într-un material publicat de The New York Times.

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 06:28
Experienţele pacienţilor internaţi în secţiile ATI. Episoade de delir, confuzie şi halucinaţii: L-am văzut pe Diavol

Cotidianul american prezintă poveştile unor pacienţi, printre care şi povestea unui pacient în vârstă de 31 de ani, care s-a confruntat cu halucinaţii în timpul spitalizării pentru insuficienţă respiratorie cauzată de infecţia cu COVID-19. Halucinaţiile erau atât de reale şu puternice încât, într-o noapte, şi-a scos tubul de respiraţie al ventilatorului. Într-o altă noapte acesta a căzut de pe scaun.

Citeşte şi: Lista ţărilor de unde dacă te întorci nu mai intri în izolare la domiciliu. Care sunt statele din „zona verde” de coronavirus

„A fost atât de real și am fost atât de speriată”, a declarat aceasta, după recuperare.

Mai mulţi pacienţi infectaţi cu virusul şi internaţi la secţiile ATI au raportat experienţe similare. Numit delir intraspitalicesc, afecțiunea este răspândită la pacienții cu coronavirus de toate vârstele, fără deficiențe cognitive anterioare.

Rapoartele cercetătorilor și cele din spitale arată că aproximativ două treimi din pacienții cu coronavirus internați la Terapie Intensivă au experimentat-o în diverse moduri. Unii au „delir hiperactiv”, halucinații și agitații paranoide; unii au „delir ipoactiv”, viziuni interiorizate și confuzie, iar unii le au pe amândouă.

Delirul poate avea consecințe dăunătoare pe termen lung prin prelungirea șederilor spitalicești, încetinirea recuperării și creșterea riscului oamenilor de a dezvolta depresie sau stres post-traumatic. Pacienții mai în vârstă pot dezvolta demență, au descoperit cercetătorii.

„Există un risc crescut pentru deficiențe cognitive temporare sau chiar permanente. Este mai grav decât își dau seama oamenii”, a spus dr. Lawrence Kaplan, medic psihiatru.

Lipsa oxigenului și inflamația, prezente la mulți pacienți cu coronavirus grav bolnavi, pot afecta creierul și alte organe în afară de plămâni. Insuficiența renală sau hepatică poate duce la folosirea unui cocktail de medicamente care provoacă halucinații. Unii pacienți dezvoltă cheaguri mici de sânge care nu provoacă accidente vasculare cerebrale, dar stimulează perturbări subtile ale circulației care ar putea declanșa probleme cognitive și delir.

„Am fost într-o fază paranoică unde am crezut că există un fel de conspirație împotriva mea, că mă țin cu forța în spital”, a declarat pentru The New York Times Ron Temko, spitalizat 60 de zile din cauza coronavirusului.

Unii pacienți cu coronavirus dezvoltă delir chiar și după o perioadă scurtă la ATI.

Un pacient în vârstă de 57 de ani a fost intubat doar pentru patru zile, perioada în care nu a primit sedative puternice. Cu toate acestea, bărbatul a experimentat episoade în care a văzut lumină difuză şi oameni care se rugau pentru el.

După 10 zile de spitalizare, a petrecut două luni într-un centru de reabilitare din cauza inflamației piciorului. În mai, tatăl său din Mexic a murit de Covid-19. Asta l-a făcut să se gândească la una dintre halucinațiile din spital.

„L-am văzut pe diavol și l-am întrebat: „Poți să-mi dai o altă șansă?” și el a spus: „Da, dar știi prețul”, și-a amintit acesta. „Acum cred că știu că prețul a fost tatăl meu.”, a declarat pentru NYT.


loading...
Partenerii noștri