Experiment incredibil într-un oraş cu 45.000 de locuitori. Ce s-a întâmplat după ce aproape toţi adulţii au fost vaccinaţi împotriva Covid-19

Serrana, un oraş cu 45.000 de locuitori din Brazilia, a fost locul unui experiment de vaccinare în masă împotriva COVID-19. În cadrul studiului, aproape toţi adulţii au fost imunizaţi cu serul CoronaVac, dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech.

02 iun. 2021, 11:09
Experiment incredibil într-un oraş cu 45.000 de locuitori. Ce s-a întâmplat după ce aproape toţi adulţii au fost vaccinaţi împotriva Covid-19

Experiment incredibil într-un oraş cu 45.000 de locuitori. Potrivit echipei de cercetători, persoanele care nu s-au vaccinat au fost protejate prin reducerea circulaţiei virusului SARS-CoV-2, anunţă BBC. Rezultatele sugerează că pandemia poate fi controlată prin vaccinarea completă, cu numărul de doze prevăzute de la caz la caz, a 75% din oameni. Studiul a fost realizat în perioada februarie – aprilie 2021 de către Institutul Butantan, care produce vaccinul CoronaVac.

Experiment incredibil într-un oraş cu 45.000 de locuitori

Brazilia a fost puternic afectată de pandemie, raportând până acum aproape 463.000 de decese. Media cazurilor zilnie de infectare cu noul coronavirus rămâne ridicată, iar ţara se luptă cu o campanie lentă de vaccinare, din cauza numărului insuficient de doze. În aceste condiţii, experimentul din Serrana, situat în sud-estul statului Sao Paulo, vine în sprijinul brazilienilor care caută soluţia miraculoasă împotriva Covid-19.

Oraşul Serrana a fost împărţit în patru zone pentru a urmări mai uşor răspândirea virusului. În trei dintre acestea, 75% din populaţia adultă a fost vaccinată, primind ambele doze necesare imunizării. Când 95% din subiecţi au fost complet vaccinaţi, rezultatele au arătat că decesele au scăzut cu 95%, numărul spitalizărilor a scăzut cu 86%, frecvenţa cazurilor simptomatice a scăzut cu 80%.

Campania de vaccinare scârţâie. Un medic de familie rupe tăcerea: Sunt zile în care oamenii se programează și nu vin la vaccinare

Rezultatele experimentului ar putea avea şi efectul unui impuls în achiziţia de vaccin CoronaVac, utilizat de zeci de ţări în curs de dezvoltare. Studiile clinice din Brazilia, Indonezia şi Turcia i-au estimat eficacitatea într-un interval cuprins între 50% şi 90%. CoronaVac funcţionează prin utilizarea particulelor virale neutralizate, cu ajutorul cărora expune sistemul imunitar la virus fără a risca un răspuns simptomatic grav al organismului.