Experiment periculos: Un ziarist evreu s-a plimbat 10 ore cu kipa pe cap. Află ce a păţit

După atacurile de la sfîrşitul săptămânii trecute, de la Copenhaga, un ziarist evreu a vrut să facă un experiment social. El s-a plimbat pe străzile Parisului, timp de zece ore, purtând pe cap kipa - o scufie tradiţională pe care o poartă evreii.

18 feb. 2015, 19:41
Experiment periculos: Un ziarist evreu s-a plimbat 10 ore cu kipa pe cap. Află ce a păţit

La câteva zile după atacurile de la Copenhaga, dintre care unul a fost comis în fața unei sinagogi, un ziarist evreu a vrut să afle ce pățește dacă se plimbă pe străzile Parisului purtând kipa, scufia tradițională cu care evreii își acoperă creștetul capului, și a aflat: timp de 10 ore a fost scuipat, înjurat, amenințat și insultat, transmite Fox News, citat de Agerpres.

Zvika Klein, care lucrează pentru publicația online NRG, a filmat cu camera ascunsă periplul său pe străzile Parisului — prin zonele turistice, dar și prin cartiere evreiești și musulmane — și apoi a postat înregistrarea video pe YouTube. ‘Pe străzile din apropierea atracțiilor turistice situația era relativ calmă, dar cu cât mă îndepărtam de această zonă cu atât scădea sentimentul de siguranță și creșteau atitudinile ostile și insultele. Uneori, mă simțeam de parcă m-aș fi plimbat prin Ramallah’, povestește ziaristul, referindu-se la orașul palestinian din Cisiordania ocupată.

Citeşte şi Charlie Hebdo, în varianta suedeză: Caricaturistul Lars Vilks se află într-un loc secret

Mami, ce face ăsta aici? Nu știe că va fi omorât?‘, își întreabă un băiețel mama, care poartă un hijab, vălul cu care femeile musulmane își acoperă capul. Văzându-l, unii bărbați au strigat după Klein: ‘Trăiască Palestina!‘ sau ‘Hei, tu, ăla cu kipa, ce cauți aici?’. Într-un cartier musulman, ziaristul a intrat într-o piață și a simțit cum toate privirile se fixează asupra lui. ‘Priviți-l! Ar trebui să-i fie rușine. Ce caută pe aici purtând kipa?’, a strigat un vânzător. Dar un alt vânzător a sărit în apărarea lui Klein: ‘Ce-ți pasă? E treaba lui ce face’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Poliţia daneză a arestat doi complici în cazul atentatelor teroriste de la Copenhaga

Înregistrarea video a fost publicată online la doar câteva zile după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a sfătuit pe evreii europeni să emigreze în Israel, pe fondul creșterii atacurilor antisemite, apel primit cu iritare de către președintele francez Francois Hollande, care a promis că va lua măsuri pentru ca evreii să se simtă în siguranță. Totodată, premierul Manuel Valls a spus că executivul său îi va apăra pe evreii francezi împotriva a ceea ce el a descris drept ‘islamo-fascism’.

Dar în articolul pe care l-a scris pentru NRG, Klein spune că Parisul nu mai este o casă primitoare pentru evrei. ‘Bine ați venit în Parisul anului 2015, unde militarii patrulează pe toate străzile pe care se află vreo instituție evreiască și unde bărbați cu keffiyeh (eșarfa tradițională arabă) și femei cu văl vorbesc araba la fiecare colț de stradă. În timp ce mă plimbam într-o suburbie pariziană, am fost întrebat ce căutam acolo. Vedeți dumneavoastră, în Parisul zilelor noastre, evreii nu au voie să intre în anumite zone’, a scris Zvika Klein.