Poliţia daneză a arestat doi complici în cazul atentatelor teroriste de la Copenhaga

Doi bărbați suspectați de complicitate cu presupusul autor al atentatelor de la Copenhaga, soldate cu doi morți și cinci răniți, au fost arestați și plasați în detenție, urmând să fie prezentați luni în fața unui judecător, a anunțat poliția daneză, citată de AFP și Reuters.

16 feb. 2015, 11:08
Poliţia daneză a arestat doi complici în cazul atentatelor teroriste de la Copenhaga

Poliţia daneză a arestat două persoane în cazul atentatelor teroriste de la Copenhaga, soldate cu doi morţi şi cinci răniţi. Acestea sunt acuzate că l-au ascuns şi i-au furnizat arme autorului atacurilor, care a fost identificat drept un tânăr musulman, certat cu legea.

”Cei doi sunt suspectați că l-au ajutat pe autorul atentatelor”, a afirmat într-un comunicat poliția daneză, care, de sâmbătă, patrulează prin capitală în căutarea de martori pentru a stabili traseul exact al autorului atentatelor și pentru a-i prinde pe eventualii complici, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI Stare de ALERTĂ la Copenhaga. Două ATACURI TERORISTE în câteva ore. Doi morţi şi cinci răniţi VIDEO

Poliția a întreprins duminică un raid la un internet cafe din cartierul Norrebro, unde presupusul criminal a fost împușcare de poliție.

Două atentate soldate cu doi civili morți și cinci polițiști răniți au avut loc la sfârșitul săptămânii la Copenhaga, la un centru cultural și la o sinagogă.

Potrivit media daneze, atacatorul a fost identificat ca fiind Omar El-Hussein (22 de ani), născut în Danemarca. El a fost împușcat duminică, la ora 04.00 GMT, de către polițiști, asupra cărora deschisese focul în cartierul popular Norrebro.

Cotidianul danez Politiken, citat de DPA, a relatat că suspectul înarmat s-a prefăcut că este în stare de ebrietate când s-a apropiat de clădirea sinagogii. El mergea împleticindu-se în noaptea de sâmbătă spre duminică pe strada îngustă ce duce către sinagogă, înainte de a-l împușca în cap de Dan Uzan (37 de ani), un evreu, și de a răni doi polițiști. Uzan se ocupa cu verificarea invitaților la o ceremonie evreiască.

Poliția a afirmat, de asemenea, că atacatorul este autorul și al atentatului de la un centru cultural unde avea loc o dezbatere privind libertatea de expresie. Realizatorul de filme Finn Norgaard (55 de ani), prezent la eveniment, a fost împușcat și trei polițiști au fost răniți.

Suspectul a fost împușcat mortal de poliție duminică dimineața în exteriorul clădirii unde locuia, precizează DPA.

Atacurile, pe care premierul danez Helle Thorning-Schmidt le-a calificat drept drept acte de terorism, au provocat o undă de șoc în Danemarca și au fost comparate, notează Reuters, cu atentatele din ianuarie de la Paris, comise de militanți islamiști, care au ucis 17 persoane.