Experiment uluitor: Cum au slăbit 19 kg într-o lună făcând 5.000 de paşi pe zi

Cinci cititori ai publicaţiei britanice Daily Mail (Mail on Sunday), femei şi bărbaţi, au răspuns provocării unei specialiste în fitness. Ei s-au înscris voluntar la un experiment medical al cărui rezultat consta în principal în pierderea excesului de greutate şi în ameliorarea durerilor de spate numai prin mers.

28 iul. 2013, 17:38

Specialista în fitness Joanna Hall, care a lansat provocarea în urmă cu două luni, a explicat că metoda ei ce duce la pierderea în greutate, la ameliorarea durerilor de spate, la menţinerea unei posturi corecte şi la alte beneficii pentru sănătate este foarte simplă şi eficientă. Aceasta constă în mers, mai exact în 5.000 de paşi pe zi.

La începutul experimentului, cei cinci voluntari au fost testaţi medical la Independent Hospital din Londra. Următorul test li s-a făcut după ce au încheiat experimentul, iar rezultatele acestuia au fost uimitoare, scrie Daily Mail.

Mai întâi, voluntarii au învăţat tehnica Walkactive brevetată de Joanna. În primele trei zile, fiecare dintre cei cinci voluntari a fost învăţaţi să noteze numărului paşilor pe care i-a făcut fiecare dintre ei într-o zi. Apoi li s-a spus să încerce să facă minimum 5.000 de paşi zilnic după tehnica Joannei.

Cei minimum 5.000 de paşi pe zi puteau fi făcuţi în trei sau patru reprize de mers normal. Voluntarilor li s-au ataşat pedometre care înregistrau paşii făcuţi. În primele două săptămâni, subiecţilor studiului li s-a cerut să introducă în exerciţiul lor zilnic şi trei reprize de „mers forţat”, iar în a treia şi a patra săptămână, patru asemenea reprize.

Subiecţilor li s-a mai cerut să facă zilnic exerciţii fizice pentru abdomen, contractând şi relaxând musculatura acestuia. Li s-a cerut de asemenea să nu consume alimente ce conţin carbohidraţi după ora 5:00 după-amiază.

După cele patru săptămâni ale programului, testele medicale au arătat că rezultatele obţinute de voluntarii care l-au urmat au fost într-adevăr uimitoare. Cei 5.000 de paşi zilnic executaţi „ca la carte”, nu numai că au dus la pierderea unei părţi considerabile din surplusul de grăsime, ci şi la micşorarea IMC, precum şi la o stare fizică şi psihică foarte bună. Metoda i-a ajutat pe unii dintre ei să scape chiar şi de 19 kilograme într-o lună.

Indici utili pentru evaluarea stării de sănătate

Specialiştii au oferit şi un sumar de date ale testelor medicale după care ar trebui să se ghideze oricine vrea să îşi verifice parametrii normali ai organismului său.

Astfel, IMC (Indicele Masei Corporale) arată proporţia între înălţime şi greutate. Un IMC cuprins între 18,5 şi 24,9 este normal. Între 25 şi 30 este supraponderal, iar peste 30 intră în categoria obez.Cu cât IMC este mai mare, cu atât există un risc mai crescut de artrită, diabet, boli de inimă şi altele.

Procentul de grăsime din organism este un alt parametru de care trebuie să se ţină seama. Reprezintă cantitatea de grăsime din corp. Valorile normale pentru bărbaţi sunt cuprinse între 16% şi 21%, iar cele pentru femei, între 22% şi 31%.

Colesterolul este o substanţă vitală pentru funcţionarea organismului. Excesul de colesterol este însă un factor de risc de boli cardiovasculare şi infarct.

Tensiunea arterială este forţa pe care sângele o exercită asupra pereţilor arteriali. Cu cât este mai mare, cu atât se exercită o presiune mai mare asupra inimii şi creşte riscul de atac de cord, boli renale. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt între 90 şi 140.

Pulsul normal, în stare de repaos, este de până la 90 de bătăi pe minut. O valoare mai mare poate indica existenţa unei afecţiuni cariace.

Nu în ultimul rând, grosimea taliei este un alt indice al sănătăţii. Grosimea normală a taliei bărbaţilor este sub 90 de centimetri, iar cea a femeilor, sub 80 de centimetri. Ce depăşeşte poate indica existenţa unor boli de inimă sau diabet.