Expert ANM, despre anomaliile din ultimele zile. Cum va fi vremea în țară de Revelion

Expertul în climă al ANM Roxana Bojariu a oferit câteva informații și explicații despre anomaliile termice din ultima perioadă și a dezvăluit cum va fi vremea de Revelion.

28 dec. 2023, 23:43
Expert ANM, despre anomaliile din ultimele zile. Cum va fi vremea în țară de Revelion
Cum va fi vremea de Revelion

De Crăciun și nu numai, temperaturile au fost anormal de ridicate. Expertul climatolog al ANM Roxana Bojariu a explicat cum este posibil așa ceva, dar și cum va fi vremea de Revelion.

„Avem o circulație zonală care aduce aer cald deasupra Oceanului Atflantic, acolo unde avem deja temperaturi mai ridicate pe estul Atlanticului, la suprafața Oceanului, și această circulție zonală, practic, aduce condițiile blânde de iarnă. Problemele sunt în nordul continentului, acolo unde sunt antrenați tot în această mișcare acești cicloni care au adus probleme foarte mari, cicloni nord-atlantici care se formează deasupra Atlanticului și care își iau energia de acolo.

Citește și: Moneda pe care trebuie să o ții în buzunar de Revelion. Atrage abundența și prosperitatea în Noul An

Contează foarte mult că avem anomalii la suprafața Oceanului Atlantic de nord pozitive, mai ales pe coasta estică și alimentează aceste anomalii sistemele de vreme cu intensificări de vânt care la periferia acestei configurații cu cicloni în nord ne-a atins și pe noi, de unde și problemele cu vântul pe care le-am avut atenționate, avertizate și în cazul României”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

Citește și: Superstiții pentru noaptea dintre ani. Ce să facă românii de Revelion, ca să le meargă bine tot anul

Cum va fi vremea de Revelion

„Este dificil de punctat exact, mai ales din parte unui climatolog, care privește statistic, dar vor fi anomalii termice peste ceea ce e normal în această perioadă.Această circulație zonală e una stabilită și care va dura și care va aduce în continuare acest aer mult mai cald în interiorul continentului În prima săptămână vom avea totuși anomalii pozitive față de normala perioadei. Cu cât? E dificil de spus chiar acum. Va trebui să ne apropiem și modelele să se stabilizeze pentru acest interval mare de anticipație”,

a mai spus climatologul Roxana Bojariu.