Superstiții pentru noaptea dintre ani. Ce să facă românii de Revelion, ca să le meargă bine tot anul

Românii au o sumedenie de superstiții legate de Anul Nou. Acum, că cea mai așteptată petrecere se apropie, trebuie să știi și ce ar trebui să faci în noaptea dintre ani, pentru a-ți merge bine tot anul, dar și ce să nu faci, ca să te ferești de ghinioane.

28 dec. 2023, 13:39
Superstiții pentru noaptea dintre ani. Ce să facă românii de Revelion, ca să le meargă bine tot anul

Sunt foarte multe superstiții de Anul Nou, iar mulți români le respectă cu strictețe, pentru ca anul ce urmează să fie unul norocos și fără prea multe incidente.

Citește și Cele mai populare tradiții și superstiții de Crăciun 2023. Ce este bine să faci în Ajun ca să-ți meargă bine tot anul

De la cele mai vechi tradiții până la convingeri și superstiții moderne, actuale, toate sunt fascinante și aduse în discuție în ultima zi din fiecare an. Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci în noaptea de Revelion.

Mai sunt câteva zile până la încheierea anului 2023, așa că mulți dintre noi se pregătesc pentru a trece cu bine în Noul An.

De la bucatele alese, băuturile fine și curățenie, până la credințe, superstiții și tradiții, toate au o importanță deosebită. Când vine vorba de superstițiile de Anul Nou, acestea sunt nenumărate și diferă de la o zonă la alta a țării și de la persoană la persoană.

Pe lista celor mai cunoscute obiceiuri, tradiții și superstiții se află aceea că în noaptea dintre ani trebuie să porți ceva nou, de culoare roșie, pentru a te feri de rele, pentru a avea noroc în dragoste și a fi sănătos.

De asemenea, la miezul nopții trebuie să ciocnești un pahar cu șampanie cu cei dragi pentru bunăstare și prosperitate în familie.

Vâscul nu trebuie să lipsească și el din casă. Acesta aduce iubire în casă și noroc în dragoste.

Se spune că un cuplu care se sărută sub vâsc va fi de nedespărțit și va avea parte doar de bucurie.

Ce nu e bine să faci

O tradiție cunoscută de mulți dintre noi este aceea ca fetele nemăritate să pună în noaptea dintre ani aproape de patul lor un vas cu apă, busuioc, o ramură de măr și o monedă pentru a-l visa pe cel sortit, pe alesul inimii.

Există și câteva obiceiuri care ar aduce ghinion dacă ar fi puse în practică. Nu este bine ca în prima zi din an să speli rufe, să coși sau să ai datorii.

Citește și Tradiții și superstiții. Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. Preoții aruncă bomba

Nu este bine nici să mături grâul sau orezul aruncat de urători și nici să consumi carne de pasăre pentru că norocul se risipește.

De altfel, nu trebuie aruncate lucruri vechi din casă în prima zi din an pentru că aduce ghinion și pagubă, potrivit Alba24.ro.