Expert citat de Le Figaro, despre candidatura lui Iohannis la şefia NATO: „Nu a înţeles nimic şi nu are calităţile necesare”

Le Figaro a dedicat miercuri un amplu articol summitului miniştrilor de Externe ai NATO care se reunesc la Bruxelles pentru a celebra 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, dar şi pentru a încerca să decidă viitorul secretar general. Publicaţia franceză scrie despre candidatura lui Klaus Iohannis că "nu are nici cea mai mică şansă de succes, nici măcar în rândul ţărilor din flancul estic".

03 apr. 2024, 21:36
Expert citat de Le Figaro, despre candidatura lui Iohannis la şefia NATO: „Nu a înţeles nimic şi nu are calităţile necesare”

Le Figaro citează „un bun cunoscător al NATO”, care a declarat că „modul în care a făcut anunţul, momentul ales şi lipsa de comunicare cu partenerii arată că Klaus Iohannis nu a înţeles nimic şi că nu are calităţile necesare pentru această funcţie”.

„NATO celebrează 75 de ani într-un climat de incertitudine şi tensiuni”, mai arată publicaţia franceză, care scrie că pentru prima oară în istorie tratatul original al NATO semnat în 1949 a părăsit marţi Departamentul de Stat, unde este păstrat, pentru a traversa Atlanticul şi a călători, sub pază sporită, până la sediul NATO din Bruxelles, unde va fi expus până vineri, înainte de a fi dus înapoi la Washington.

Reuniunea de la Bruxelles este, de asemenea, folosită pentru a sărbători diferitele valuri de extindere spre est prin care a trecut organizația: cea de-a 25-a aniversare a aderării Poloniei, Cehiei și Ungariei; cea de-a 20-a aniversare a aderării statelor baltice, Slovaciei, României, Sloveniei și Bulgariei; și cea de-a 15-a aniversare a aderării Croației și Albaniei. În urmă cu 75 de ani, Alianța avea doar 12 membri. Acum sunt 32, inclusiv Suedia, care participă la prima sa reuniune în calitate de aliat cu drepturi depline și nu de țară invitată.

Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a NATO are loc într-un moment de incertitudine pentru Alianță. Succesorul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, nu a fost încă ales, deși aliații și-au dat termen până la începutul lunii aprilie pentru a se pune de acord asupra unui nume, arată Le Figaro, citat de G4Media.

Citeşte şi: VIDEO Klaus Iohannis, declaraţii comune cu preşedintele Consiliului Europei, Charles Michel: „Nu mă retrag, nici nu negociez altceva. Mă concentrez pe NATO”