VIDEO Klaus Iohannis, declaraţii comune cu preşedintele Consiliului Europei, Charles Michel: „Nu mă retrag, nici nu negociez altceva. Mă concentrez pe NATO”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost primit, miercuri, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali urmând să găzduiască o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene.

03 apr. 2024, 18:22
VIDEO Klaus Iohannis, declaraţii comune cu preşedintele Consiliului Europei, Charles Michel: „Nu mă retrag, nici nu negociez altceva. Mă concentrez pe NATO”

Înainte de această reuniune la care vor participa şi premierii Belgiei, Ungariei şi Croaţiei, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului European au avut convorbiri tete-a-tete, iar apoi au susţinut declaraţii de presă comune.

Astăzi, candidatura lui Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos, pentru funcția de secretar general al NATO a fost susținută de 28 din cele 32 de țări membre ale Alianței, a anunţat Corporaţia de Radio-Televiziune Olandeză (NOS). În acest context, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă – după ce cele mai influente țări din EU au declarat susținerea lui Mark Rutte  –  ia în calcul retragerea sau să renegocieze o altă funcție la nivelul Uniunii Europene.

„Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva.  Mă contrez pe NATO și, da sunt câteva afirmații în spațiul public, în continuare consider că șansele mele sunt rezonabile“, a răspuns Iohannis.

Și Preşedintele Consiliului European, Charles Michel a fost chestionat cu privire la șansele lui  Klaus Iohannis de a obține o funcție de înalt rând european și dacă îl vede ca pe un potențial succesor al său în fruntea Consiliului European.

„Pot să vă spun că președintele Klaus Iohannis are un rol foarte important în cadrul Consiliului European, contribuind la construirea de punți între țările membre, și îmi exprim recunoștința pentru rolul jucat în cadrul acestuia“, a răspuns acesta, evitând un răspuns la obiect.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, sigur de succesul în alegeri: „Părerea mea este că va câştiga domnul Cătălin Cîrstoiu. Un bucureştean să voteze pentru Nicuşor Dan, depăşeşete logica”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre prioritățile UE, după întâlnirea avută cu Charles Michel.

„Concluziile acestor consultări se vor reflecta într-un document strategic adoptat de Consiliul European. Acum 5 ani, la Sibiu, am pus bazele actualei agende strategice a Uniunii.

Azi avem o schimbare radicală. Ne aflăm într-un context diferit. Suntem nevoiți să reazlizăm acest exercițiu de reflecție comună, în contextul războiului.

Nu este singura provocare. Nu trebuie să uităm de crizele din ultimii ani, de criza Covid, de criza energetică sau de amenințările hibride. Trebuie să rămânem angajați pentru a ne proteja valorile.  România este profund angajată, cu fiecare zi, în prioritățile Uniunii.

n următorii ani trebuie să ne consolidăm pe securitate și apărare. Este prioritatea noastră principală. Extinderea UE este o investiție strategică pe termen lung.

Este important să vedem conectivitatea în interiorul UE. Referitor la piața unică, aceasta rămâne un pilon fundamendtal. Voi pleda pentru stimularea competitivității.

Ne așteaptă provocări majore, dar avem si lecțiile învățate”, a spus Klaus Iohannis.

Marcel ciolacu a vorbit şi el, tot miercuri, despre şansele preşedintelui Klaus Iohannis la funcţia de secretar general al NATO.

„Cea mai mare şansă a domnului preşedinte este că împotriva preşedintelui României nu este nimeni cu un vot negativ. Nu există un lider, decident, care să spună Nu Klaus Iohannis”, a arătat Ciolacu.

El a menţionat că, în ceea ce priveşte pe Mark Rutte, a văzut că deja există un astfel de vot, Ungaria fiind unul dintre statele care au spus că nu este de acord.

„Eu sunt mândru ded orice român care ajunge într-o poziţie importantă în lume”, a completat Ciolacu.

 

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunţă restructurări în sistemul administrativ: „Avem nevoie de o reformă. Avem prea mulţi ordonatori de credite, nu putem susţine acest sistem bugetar”