Expert Forum: 60% din banii din PNDL au ajuns la primării şi Consilii judeţene conduse de PSD

Partidele care ajung la guvernare alocă mai multe fonduri propriilor primari, a afirmat luni Septimius Pârvu - expert în bună guvernare şi procese electorale - în cadrul unui eveniment organizat de Expert Forum care a avut ca teme principale clientelismul politic şi ştirile false.

RomaniaTV.net
10 dec. 2018, 14:18
Expert Forum: 60% din banii din PNDL au ajuns la primării şi Consilii judeţene conduse de PSD

Potrivit reprezentantului Expert Forum, Sorin Ioniţă, principala sursă de fake news şi manipulare sunt propriile guverne.

Proasta guvernare are o mare legătură cu fake news. Proasta guvernare se va sprijini pe propagandă şi fake news pentru a se perpetua”, a spus Sorin Ioniţă.

Potrivit datelor prezentate la eveniment, deşi există diferenţe de logică şi structură a programelor de investiţii sau a altor fonduri din bugetele naţionale, în România, Republica Moldova şi Georgia banii sunt folosiţi într-o mai mare sau mai mică măsură pentru a „fideliza” primarii şi pentru a atrage voturi, prin alocări „arbitrare”, bazate pe „reguli neclare şi lipsă de transparenţă”.

Reprezentanţii Expert Forum au afirmat că, dacă în România şi Moldova există o oarecare competiţie electorală şi pentru resurse, în Georgia migraţia politică este mai puternică şi o analiză bazată pe date este mai dificilă.

Potrivit acestora, în Republica Moldova primarii puterii au primit mai mulţi bani decât cei ai opoziţiei sau independenţii.

„În Programul Drumuri bune pentru Moldova alocările favorizează circumscripţiile unde candidează în baza noului sistem de vot mixt reprezentanţii Partidului Democrat. În doar 27 din 51 de circumscripţii guvernarea a concentrat peste 90% din cheltuieli. În Georgia clientelismul pare mai dificil de sesizat mai ales din cauza lipsei de investigaţii şi monitorizări, dar şi a migraţiei totale a administraţiei locale la alegeri. Primarii preferă să migreze la un partid nou şi nu riscă să fie în opoziţie”, se arată în analiză.

În ceea ce priveşte România, referitor la Programul PNDL, specialiştii de la Expert Forum arată că au fost făcute plăţi de 1,69 miliarde de lei către 1.468 de beneficiari.

„În procente, 60% din bani au ajuns la primării şi Consilii judeţene conduse de PSD, aproape 32% către PNL şi 3,94% către UDMR, în timp ce alte partide au primit restul”, afirmă aceeaşi sursă.

Expert Forum, alături de partenerii săi – Comunitatea Watchdog.md şi Expert Grup au lansat mai multe rapoarte privind clientelismul în Republica Moldova, România şi Georgia.