Expert OMS atrage atenţia: Evaluarea eficienţei vaccinurilor nu trebuie făcută doar după ceea ce zic producătorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia. Experţii spun că nu se pot lăsa doar în baza unor comunicate de presă venite din partea producătorilor vaccinurilor antiCOVID.

27 nov. 2020, 23:12
Expert OMS atrage atenţia: Evaluarea eficienţei vaccinurilor nu trebuie făcută doar după ceea ce zic producătorii
Expert OMS atrage atenţia. Organizaţia a venit cu primele reacţii în ceea ce priveşte noile vaccinuri antiCOVID care ar fi principalul factor care poate opri răspândirea virusului ucigaş.

Expert OMS atrage atenţia: Evaluarea eficienţie vaccinurilor nu trebuie făcută doar aşa

"OMS trebuie să evalueze vaccinurile pentru coronavirus şi eficienţa lor bazându-se pe mai mult decât un comunicat de presă al producătorilor", a spus, vineri, Kate O'Brien, director Departamentul de Imunizare, scrie Reuters. AstraZeneca ar efectua un studiu global suplimentar pentru a evalua eficienţa vaccinului său utilizând o doză mai mică, potrivit directorului executiv al companiei citat joi, pe fondul întrebărilor cu privire la rezultatele studiului său în stadiu târziu. Mariangela Simao, asistent al directorului general al OMS, a afirmat că vrea să vadă datele clinice despre efectul vaccinului rusesc antiCovid.

Vaccinurile antiCOVID nu vor produce efecte adverse. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a explicat că viitoarele vaccinuri antiCOVID nu vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației. „Orice vaccin trece printr-un proces de studii clinice, după care trece printr-un proces de autorizare. Autorizarea, chiar dacă se petrece mai repede, peste rând, să spun așa, e un proces foarte laborios care ține cont de toate dovezile științifice. Deci nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației Cu toată stima pentru activitatea lor, haideți să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate. Eu, dacă mă întrebați care e strategia terapeutică în glaucom sau în cataractă, răspunsul meu este „Nu știu”. Atunci, cred că ar trebui să ne referim la ceea ce cunoaștem, iar dacă avem opinii personale, să le ținem pentru noi, să nu devenim niște influenceri ai opiniei publice, în condiția în care de aceste vaccinuri și de succesul campaniei de vaccinare depinde foarte mult reluarea funcționării acestei țări. Afirmații care nu se bazează pe nimic, deci nu există niciun fel de literatură de specialitate, studii care să certifice o astfel de opinie, cum e cea legată de leucemie, mi se par nu numai exagerate, ci periculoase”, a declarat Alexandru Rafila. Citeşte şi: Vaccinare anti-covid în România. Strategia de vaccinare, aprobată în şedinţa de Guvern        

Expert OMS atrage atenţia

. Organizaţia a venit cu primele reacţii în ceea ce priveşte noile vaccinuri antiCOVID care ar fi principalul factor care poate opri răspândirea virusului ucigaş.

Expert OMS atrage atenţia: Evaluarea eficienţie vaccinurilor nu trebuie făcută doar aşa

„OMS trebuie să evalueze vaccinurile pentru coronavirus şi eficienţa lor bazându-se pe mai mult decât un comunicat de presă al producătorilor”, a spus, vineri, Kate O’Brien, director Departamentul de Imunizare, scrie Reuters.

AstraZeneca ar efectua un studiu global suplimentar pentru a evalua eficienţa vaccinului său utilizând o doză mai mică, potrivit directorului executiv al companiei citat joi, pe fondul întrebărilor cu privire la rezultatele studiului său în stadiu târziu.

Mariangela Simao, asistent al directorului general al OMS, a afirmat că vrea să vadă datele clinice despre efectul vaccinului rusesc antiCovid.

Vaccinurile antiCOVID nu vor produce efecte adverse. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a explicat că viitoarele vaccinuri antiCOVID nu vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației.

„Orice vaccin trece printr-un proces de studii clinice, după care trece printr-un proces de autorizare. Autorizarea, chiar dacă se petrece mai repede, peste rând, să spun așa, e un proces foarte laborios care ține cont de toate dovezile științifice. Deci nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației

Cu toată stima pentru activitatea lor, haideți să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate. Eu, dacă mă întrebați care e strategia terapeutică în glaucom sau în cataractă, răspunsul meu este „Nu știu”.

Atunci, cred că ar trebui să ne referim la ceea ce cunoaștem, iar dacă avem opinii personale, să le ținem pentru noi, să nu devenim niște influenceri ai opiniei publice, în condiția în care de aceste vaccinuri și de succesul campaniei de vaccinare depinde foarte mult reluarea funcționării acestei țări. Afirmații care nu se bazează pe nimic, deci nu există niciun fel de literatură de specialitate, studii care să certifice o astfel de opinie, cum e cea legată de leucemie, mi se par nu numai exagerate, ci periculoase”, a declarat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Vaccinare anti-covid în România. Strategia de vaccinare, aprobată în şedinţa de Guvern