Vaccinare anti-covid în România. Strategia de vaccinare, aprobată în şedinţa de Guvern

Vaccinare anti-covid în România. Guvernul ar putea aproba, vineri, strategia naţională de vaccinare anti-covid, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

27 nov. 2020, 08:58
Vaccinare anti-covid în România. Strategia de vaccinare, aprobată în şedinţa de Guvern
Strategia de vaccinare anti-covid din România ar putea fi aprobată de Guvern.

Vaccinare anti-covid în România. Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru joia viitoare CSAT, în sistem videoconferinţă, pe ordinea de zi fiind inclusă şi tematica referitoare la Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, după cum a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„S-a decis ca această strategie de vaccinare să fie discutată şi aprobată în Guvern în prima şedinţă, care probabil va avea loc în această săptămână, vineri, iar săptămâna viitoare aceeaşi strategie să fie luată în discuţie în CSAT”, declara Klaus Iohannis zilele trecute, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că, după ce documentul va fi aprobat în Guvern, va fi făcut public şi o perioadă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor explica întreaga campanie.

Citeşte şi Mulţi profesori nu vor să fie vaccinaţi anti-COVID cu prioritate: „Am ajuns şi cobai?”

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că, în momentul în care vor exista date concludente referitoare la vaccinare, scepticismul cu privire la vaccinul anti-COVID va scădea.

Vaccinare anti-covid în România. Valeriu Gheorghiță: „Prioritate vor avea cei din Sănătate”

Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central va fi coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional. Medicul sustine că abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației.

Cel puțin 12 milioane de români ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 astfel încât, la nivel național, să se creeze o imunizare colectivă suficientă pentru stoparea epidemiei.

Citeşte şi Tătaru: Armata, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi medicii de familie se vor implica în campania de vaccinare anti-COVID

Într-un prim interviu acordat în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare împotriva COVID postului locotenent colonelul medic Valeriu Gheorghiță (în vârstă de 38 de ani), spune că la stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale și nu a anumitor persoane:.

„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În acelai timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății.”, explică Valeriu Gheorghiţă.

Strategie vaccinare. În etapa a doua, ar putea fi testate toate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni, copii mici. Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației. Pe mai multe pagini de Facebook au apărut deja adrese oficiale din instituții precum Ministerul Fondurilor Europene în care șefii sunt rugați să afle de la salariați dacă vor sau nu să se vaccineze.