Experţii aflaţi în Ucraina la locul prăbuşirii avionului malaezian se retrag din cauza luptelor

Experţii internaţionali care efectuează cercetări la locul prăbuşirii avionului malaezian, într-o zonă de conflict din estul Ucrainei controlată de separatiştii proruşi, au fost nevoiţi sâmbătă să părăsească o parte din acest perimetru din cauza tirurilor de artilerie, relatează AFP. Mai mult, Rusia a acuzat UE că, la ultimul summit european de la jumătatea lunii iulie, a ridicat "pe ascuns" restricţiile asupra livrărilor de tehnologii şi echipamente militare în Ucraina.

02 aug. 2014, 14:26
Experţii aflaţi în Ucraina la locul prăbuşirii avionului malaezian se retrag din cauza luptelor

Inspectorii au estimat aceste tiruri de artilerie la o distanţă de circa doi kilometri şi li s-a părut că ele se apropie tot mai mult, scrie Agerpres.

„Erau suficient de aproape pentru a lua decizia că trebuie să plece, impactul obuzelor făcând un zgomot foarte puternic şi pământul se cutremura (…) riscul era prea mare”, a explicat în faţa presei Alexander Hug, adjunctul şefului misiunii OSCE în Ucraina, care încadrează echipa de experţi.

El a precizat că separatiştii au acceptat accesul acestei echipe internaţionale în zonă şi a estimat că „în stadiul actual” este prea devreme pentru a aprecia dacă este vorba despre o încălcare a încetării focului pe care armata ucraineană şi insurgenţii au promis că o vor respecta în zona unde s-a prăbuşit avionul.

Citeşte şi ŞOCANT: Noi RĂMĂŞIŢE UMANE descoperite pe locul prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina

Şi un ziarist aflat în zona unde continuă activitatea de recuperare a resturilor umane ale pasagerilor avionului doborât, cel mai probabil de o rachetă lansată de insurgenţi, a confirmat, potrivit AFP, că sunetul exploziilor în depărtare este aproape permanent.

Rusia acuză UE că a ridicat „pe ascuns” restricţiile vizând livrările de armament în Ucraina

Rusia a acuzat sâmbătă UE că, la ultimul summit european de la jumătatea lunii iulie, a ridicat „pe ascuns” restricţiile asupra livrărilor de tehnologii şi echipamente militare în Ucraina, după cum reiese dintr-o declaraţie a diplomaţiei de la Moscova, preluată de RIA Novosti.

„Am remarcat că, în cursul recentei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, liderii ţărilor membre UE s-au înţeles, pe ascuns, asupra ridicării restricţiilor la exportul în Ucraina de armament ce poate fi folosit în represiunile interne. Ei au autorizat astfel exportul (în Ucraina) de tehnologii şi de echipamente militare”, se arată în declaraţia Ministerului rus de Externe.

Diplomaţia rusă aminteşte faptul că restricţiile la livrările de armament în Ucraina au fost introduse de UE la 20 februarie 2014, când la conducerea fostei republici sovietice se afla Viktor Ianukovici, înlăturat ulterior de la putere. „Atunci, UE a considerat incorect livrarea de armament pentru „regimul Ianukovici”. Acum, fără a ţine cont de continuarea de către actuala putere de la Kiev a operaţiunii militare în sud-estul ţării, UE a considerat necesar să reia eliberarea de licenţe la exportul de tehnologii şi echipamente militare”, adaugă instituţia diplomatică de la Moscova.

„Această decizie nu numai că demonstrează aplicarea unor standarde duble, dar ea contravine regulilor UE de control la exportul de tehnologie şi echipamente militare”, subliniază MAE rus.

Declaraţia diplomaţiei de la Moscova intervine în contextul în care UE a impus recent o serie de sancţiuni economice Federaţiei Ruse, sancţiuni ce vizează, între altele, limitarea accesului băncilor de stat din Rusia la piaţa europeană de capital, introducerea unui embargou asupra vânzărilor de arme şi echipament militar şi interzicerea exportului de tehnologie sensibilă, fiind vorba de cele mai puternice măsuri luate de la sfârşitul „războiului rece”, după cum apreciau unii experţi.

Citeşte şi UCRAINA: Situaţie FOARTE INSTABILĂ în zona prăbuşirii AVIONULUI malaezian