Experţii contabili din România acuză Parlamentul că vrea să naţionalizeze patrimoniul CECCAR. 45 milioane de euro – miza unui abuz politic fără precedent

Corpul experţilor contabili şi contabilii autorizaţi din România acuză Parlamentul că a relansat un proiect "zăcut în adormire" care ar urma să declanşeze o serie de abuzuri. Aceştia susţin că modificările legislative ar duce la pierderea independenţei profesiei şi la naţionalizarea patrimoniului membrilor CECCAR prin preluarea controlului de către stat, printr-o autoritate publică din subordinea Ministerului Finanțelor.

01 apr. 2022, 18:10
Experţii contabili din România acuză Parlamentul că vrea să naţionalizeze patrimoniul CECCAR. 45 milioane de euro – miza unui abuz politic fără precedent

Experţii contabili din România susţin la Camera Deputaților a fost readus în dezbatere un proiect care „a zăcut în adormire” aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finanțe. Membrii CECCAR susţin că noile amendamente, depuse sub protecția anonimatului de către parlamentari PSD și PNL, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv și neconstituțional.

Dacă schimbările legislative ar fi intra în vigoare, acest lucru ar duce la pierderea independenţei expertului contabil judiciar, acuză membrii CECCAR.

„Are loc introducerea în lege a unei modificări care afectează competenţa expertului contabil de a face expertize privind latura fiscală. Instanţele au clarificat acest aspect, în 2019 fiind dată Hotărârea 6457 a ICCJ prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscală.

Efectul propunerii legislative ar avea un impact major asupra sistemului judiciar, prin pierderea independenței expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor în care sunt parte Ministerul Finanțelor si structurile din subordine.

Dacă mâine ar intra în vigoare acest proiect de lege, multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe. Acest lucru poate avantaja pe unii. Poate conduce la situaţii în care căderea probei în anumite dosare să rezolve într-un anumit fel cauza respectivă.  Sunt expertize în dosare aflate la poliţie, DIICOT, parchete,iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor”, susţin reprezentanţii CECCAR.

Citeşte şi: O mamă a impresionat tot internetul după ce a povestit cum are grijă de fiica ei. Femeia s-a născut fără brațe!

Mai mult, aceştia acuză că „este un sistem de control etatist asupra activităților desfășurate de către experții contabili, inclusiv în domeniul expertizelor contabile judiciare, asupra patrimoniului actual al profesiei contabile și asupra gestiunii fluxurilor financiare semnificative ale organismului profesional”.

„Încercarea de a institui prin lege un mecanism de intervenție a statului, chiar și pe o perioadă limitată, în gestiunea unui patrimoniu PRIVAT și activitatea profesională a unei profesii liberale, care ar trebui, teoretic, să continue să fie exercitată în mod independent, va avea implicații majore asupra statutului real al profesiei contabile de profesie liberală.

Vor fi implicații majore asupra sistemului judiciar, unde reprezentanți ai diferitelor profesii liberale sunt implicați ca experți judiciari. Practic, acest mecanism, dacă ar fi promovat la rang de reglementare, va ANULA definitiv statutul de profesie liberală în România, permițând puterii executive a statului să intervină în preluarea abuzivă a guvernanței organismelor profesionale și a gestionării patrimoniilor PRIVATE ale acestora”, se arată într-un comunicat al CECCAR.

Potrivit experţilor contabili, sistemul de supraveghere urmează a fi implementat prin intermediul unei autorități aflate în subordinea Ministerului Finanțelor.

„Practic, se preia controlul direct prin înlocuirea cu un administrator din partea unei autorități publice a peste 200 de mandate aferente structurilor de conducere locală și centrală, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.

Aceste fapte induc un abuz de putere din partea autorității statului, prin aplicarea unui mecanism neconstituțional prin care pot înceta abuziv raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare. Mai ales dacă nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări, încălcând prevederile art. 15 alin. (2) din legea fundamentală privind principiul constituțional al neretroactivității legii”, mai spun membrii CECCAR.

De asemenea, amendamentele aduse proiectului de lege vizează și reorganizarea teritorială prin filiale cu personalitate juridică, concomitent cu impunerea abuzivă de către stat a divizării patrimoniului PRIVAT deținut de CECCAR, contrar voinței proprietarilor patrimoniului – membrii CECCAR.

„Totodată, se impune și regula după care se divizează patrimoniul, regulă care nu are nicio legătură cu modul în care acesta a fost acumulat. Această modificare afectează un drept constituțional al membrilor CECCAR – dreptul la proprietate privată.

Se vizează, totodată, sechestrarea patrimoniului CECCAR,prin preluarea abuzivă a administrării acestuia, prin numirea unui administrator de către stat care să înlocuiască mandatele deținute de membrii forurilor de conducere, aleși în mod democratic de către membrii CECCAR.

Astfel, proprietarii de drept sunt lipsiți de libertatea de a dispune de propriul patrimoniu după regulile stabilite de către aceștia, puse în practică de reprezentanții legal desemnați de aceștia.

Considerăm că aceasta este practic o naționalizare disimulată și această modificare afectează un drept constituțional al membrilor CECCAR – dreptul la proprietate privată”, mai spun ei.

Patrimoniul CECCAR a fost constituit exclusiv din contribuțiile membrilor și exclusiv în scopul desfășurării activității pentru buna gestionare a profesiei contabile.

Citeşte şi: Nicuşor Dan a anunţat noile preţuri de închiriere a Arenei Naţionale. FCSB şi Rapid au semnat deja contractele pentru sezonul 2022-2023 din Liga 1