Experţii guvernului britanic anticipează un val catastrofal provocat de Omicron. „Poate fi cel mai mare de până acum, sistemul de sănătate va fi copleşit de numărul de infecţii”

Varianta Omicron ar putea determina o creștere a infecțiilor cu COVID mai mare decât valurile anterioare din Marea Britanie, cu riscul de a copleși NHS, a avertizat un grupul de oameni de știință care consiliază guvernul de la Londra.

01 dec. 2021, 13:38
Experţii guvernului britanic anticipează un val catastrofal provocat de Omicron. „Poate fi cel mai mare de până acum, sistemul de sănătate va fi copleşit de numărul de infecţii”

Experții Grupului de Consiliere privind Amenințările Virusurilor Respiratorii Noi și Emergente (NERVTAG), care consiliază guvernul britanic, au avut o ședință extraordinară săptămâna trecută pentru a analiza noua variantă de COVID, cunoscută științific ca B.1.1.529 (Omicron) , în urma detectării acesteia în Africa de Sud.

Potrivit unei note a întâlnirii lor, care a intrat în posesia unui oficial cheie al Departamentului de Sănătate de la Londra, dar şi a directorului medical adjunct al Angliei, Jonathan Van-Tam, grupul a concluzionat că răspândirea variantei Omicron în Regatul Unit „ar putea avea consecințe foarte grave”, transmite Sky News. Nota reuniunii spune că „dacă s-ar răspândi în Marea Britanie, B.1.1.529 ar fi probabil capabilă să inițieze un nou val de infecții„.

Nu putem exclude că acest val ar fi de o magnitudine similară, sau chiar mai mare, decât valurile anterioare”, au adăugat experţii. „Deși datele privind severitatea bolii asociate cu B.1.1.529 nu sunt încă disponibile, un val mare de infecții va fi însoțit de un val de cazuri severe, iar subgrupul nu poate exclude că acest lucru ar putea fi suficient pentru a copleși capacitatea NHS”, au mai concluzionat oamenii de ştiinţă.

Citeşte şi Speriată de Omicron, Marea Britanie reduce de la 6 la 3 luni timpii de aşteptare între doza 2 şi doza booster. Guvernul de la Londra vizează astfel să injecteze zilnic 500.000 de oameni

NERVTAG a cerut „acțiuni timpurii și robuste pentru a preveni răspândirea și transmiterea noii variante”. Acestea includ acțiuni privind detectarea timpurie a cazurilor de Omicron în Regatul Unit, măsuri de izolare, o accelerare a programului de administrare a vaccinului, o reevaluare a „utilizarii optime” a antiviralelor și pregătiri pentru modificări ale vaccinurilor și tratamentelor cu anticorpi existente.

Grupul a spus că, deși există „incertitudine actuală” cu privire la caracteristicile Omicron, au existat „semnale suficient de îngrijorătoare” pentru ca aceștia să-și ofere sfatul. Concluziile lor inițiale, împărtășite cu oficialii guvernamentali, se bazează în mare parte pe ceea ce se știe din cazurile din Africa de Sud.

Citeşte şi OMS le recomandă celor de peste 60 de ani să evite călătoriile. „Ar trebui acordată consiliere persoanelor cu risc de a muri”