Experţii NASA lucrează la un vehicul spaţial care va putea coborî pe Marte

Charles Bolden, directorul NASA, şi Jean-Yves Le Gall, directorul Centrului Naţional pentru Studii Spaţiale din Franţa (CNES), au semnat luni, la Washington, un acord de cooperare pentru realizarea unui viitor modul spaţial ce va fi capabil să coboare în condiţii de siguranţă pe Marte.

11 feb. 2014, 12:39
Experţii NASA lucrează la un vehicul spaţial care va putea coborî pe Marte

Acest acord vizează misiunea spaţială InSight (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), a cărei lansare este prevăzută pentru luna martie a anului 2016, şi o coborâre pe Marte şase luni mai târziu, scrie Mediafax.

„Acest nou acord întăreşte parteneriatul dintre NASA şi CNES în cercetările din ştiinţele planetare şi se sprijină pe o cooperare de peste 20 de ani cu CNES în domeniul explorării lui Marte”, a declarat Charles Bolden într-un comunicat.

„Cercetările ştiinţifice generate de această misiune de colaborare vor oferi agenţiilor noastre mai multe informaţii despre modul în care s-a format Marte, fapt care ne va ajuta să înţelegem mai bine felul în care Terra a evoluat”, a adăugat directorul NASA.

InSight, a 12-a misiune din programul „Discovery” lansat de NASA, va încerca să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia şi formarea planetelor telurice, inclusiv Terra, prin examinarea structurii interne şi a proceselor naturale de pe Marte.

Având la bord două instrumente ştiinţifice, sonda va studia dinamica activităţii tectonice marţiene şi impactul cu meteoriţii, fapt ce ar putea să furnizeze o serie de indicii preţioase despre fenomene similare care au loc pe Terra.

Ceilalţi parteneri care participă la misiunea InSight sunt Centrul aerospaţial german, Agenţia spaţială britanică şi cea elveţiană (prin Agenţia Spaţială Europeană/ ESA).

Acest acord a fost semnat în cadrul vizitei de stat de trei zile pe care preşedintele francez François Hollande, sosit luni la Washington, o efectuează în Statele Unite.