Pe Marte ar putea exista apă curgătoare: Dovada care susţine teoria FOTO

Noi imagini furnizate de sonda Mars Reconnaissance ne arată pe planeta Marte dâre care ar putea fi realizate de o apă curgătoare.

11 feb. 2014, 08:12
Pe Marte ar putea exista apă curgătoare: Dovada care susţine teoria FOTO

Cercetătorii de la institutul Georgia Tech, care lucrează cu sonda Mars Reconaissance de la NASA, au observat nişte dâre sezonale, de-a lungul unor dealuri, în timpul perioadelor mai calde de pe Marte. Liniile pornesc de pe marginile craterului Newton, sunt numite „reccuring slope linae” (RSL) şi par a fi făcute de ape curgătoare.

„Nu avem nicio dovadă a existenţei apei pe Marte, însă nu ştim cum ar putea fi create aceste linii fără ajutorul apei„, a declarat expertul Lujendra Ojiha, cel care a descoperit RSL.

Temperaturile pe Marte sunt prea reci pentru existenţa apei lichide. Apa ar trebui să conţină un fel de antigel natural pentru a nu îngheţa – iar asta caută acum Ojiha şi profesorul James Wray de la Georgia Tech.

Ei au descoperit concentraţii mari de fier în zonele unde există liniile RSL. Ei spun că ar putea exista un antigel pe bază de fier în apă, poate chiar un suflat de fier.

În orice caz, studiul lor nu dovedeşte clar dacă există sau nu apă lichidă pe Marte şi nici nu răspunde la întrebarea dacă apa ar putea susţine viaţa pe Planeta Roşie, spun experţii.