Experţii NATO îi învaţă pe ucraineni cum să îşi îmbunătăţească centralele nucleare

Experţi NATO au vizitat Ucraina pentru a consilia autorităţile de la Kiev în legătură îmbunătăţirea siguranţei centralelor nucleare, a conductelor de gaze şi a altor infrastructuri strategice pe fondul intensificării violenţelor şi a temerilor legate de un posibil conflict cu Rusia, au declarat miercuri oficiali NATO.

RomaniaTV.net
08 mai 2014, 06:54
Experţii NATO îi învaţă pe ucraineni cum să îşi îmbunătăţească centralele nucleare

Ambasadorul Ucrainei la NATO, Ihor Dolhov, a declarat că experţi civili ai Alianţei Nord-Atlantice au vizitat Ucraina luna trecută pentru a evalua infrastructurile strategice, precum centralele nucleare, staţiile de pompare pentru conductele de gaz şi centralele hidroelectrice.

‘În orice ţară, în orice situaţie, există planuri şi măsuri suplimentare pentru a proteja elementele de infrastructură, inclusiv în Ucraina. Deci, scopul a fost de a evalua eficienţa măsurilor care sunt puse în aplicare în Ucraina pentru a proteja astfel de obiective’, a afirmat Dolhov.

Un alt obiectiv a fost confirmarea siguranţei acestor instalaţii în cazul unei situaţii de urgenţă, a mai spus el.

Un oficial NATO a confirmat că o echipă restrânsă de experţi civili ai Alianţei s-au aflat în vizită luna trecută la Kiev pentru ‘a consilia autorităţile ucrainene cu privire la planurile lor naţionale de urgenţă civilă şi măsurile de siguranţă necesare în contextul unor posibile ameninţări la adresa infrastructurii energetice strategice’.

Echipa NATO, trimisă la solicitarea guvernului ucrainean, a prezentat mai târziu autorităţilor ucrainene un raport confidenţial care conţinea recomandări, a mai spus oficialul NATO.

Ucraina este o rută majoră de tranzit pentru gazul rusesc către ţări din Uniunea Europeană.