Experţii ruşi spun condiţiile în care va izbucni un „mare război nuclear cu rachete”. Mai mulţi sateliţi de recunoaştere ai NATO au fost scoşi din funcţiune

Rusia nu va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, deoarece și-a asumat obligații unilaterale că nu le va folosi niciodată împotriva țărilor care nu au arme nucleare, spune expertul militar Vladislav Şurighin.

06 oct. 2022, 09:45
Experţii ruşi spun condiţiile în care va izbucni un „mare război nuclear cu rachete”. Mai mulţi sateliţi de recunoaştere ai NATO au fost scoşi din funcţiune

Analistul consideră că în momentul de faţă armele nucleare nu vor rezolva nimic, deoarece sunt concepute pentru a distruge ținte deosebit de importante – centre de comandă, zone de concentrare a marilor forțe inamice sau depozite importante. Expertul nu exclude însă varianta unui „mare război nuclear cu rachete”.

Potrivit acestuia, este posibil să se ajungă în acest punct pe măsură ce Occidentul se implică din ce în ce mai mult în conflictul din Ucraina.

În acest caz, Rusia va adresa mai devreme sau mai târziu un ultimatum SUA și NATO, a mai spus Şurighin într-un interviu pentru Ukraina.ru.

Citeşte şi Măsuri de criză drastice anunţate la Kiev. Salariul minim va fi eliminat, populaţia riscă să se adâncească şi mai mult în sărăcie

În acelaşi timp, strategul politic rus Marat Başirov susţine că o lovitură asupra sateliților NATO este un răspuns bun la sabotajul conductelor Nord Stream, de săptămâna trecută, pentru care Moscova acuză Occidentul. Pe 5 octombrie, unele instituții de presă au scris că sateliții de recunoaștere ai alianței NATO au ieșit din funcțiune după folosirea de către Rusia a armelor laser avansate. Drept urmare, Occidentul și-a pierdut capacitatea de a controla mișcarea unei părți din armele nucleare ale Rusiei, scrie presa.

Potrivit multor experți, armata rusă a folosit sistemul laser Peresvet, care este capabil să facă nefuncţionale echipamentele de satelit la o distanță de până la 1.500 de kilometri. În presa occidentală au apărut rapoarte că, după folosirea acestui ultim tip de armă, alianța „a pierdut controlul asupra jumătate din rachetele nucleare rusești”.

Citeşte şi Un oraș de lângă Kiev a fost atacat cu drone kamikaze. Rusia ameninţă din nou Occidentul cu război