Măsuri de criză drastice anunţate la Kiev. Salariul minim va fi eliminat, populaţia riscă să se adâncească şi mai mult în sărăcie

Salariul minim este pe punctul de a fi eliminat în Ucraina, dacă nu peste tot, atunci cel puțin în unele industrii. Această decizie le va da mână liberă afaceriştilor și va ajuta la crearea de noi locuri de muncă. În plus, autoritățile intenționează să facă modificări radicale la Codul Muncii, care are deja o jumătate de secol.

05 oct. 2022, 18:17
Măsuri de criză drastice anunţate la Kiev. Salariul minim va fi eliminat, populaţia riscă să se adâncească şi mai mult în sărăcie

Salariul minim va dispărea în Ucraina. Astfel de măsuri urgente ar trebui luate pentru a crea condițiile pentru creșterea economiei naționale în timpul și după război, afirmă Oleksandr Rodnianski, consilierul președintelui pe probleme economice.

„Avem probleme serioase cu Codul Muncă, elaborat în anii ’70. Trebuie revizuit”, spune consilierul, citat de The Guardian. De fapt, Codul Muncii existent acum Ucraina, a fost scris într-un alt timp și pentru o altă structură socio-economică. În acel moment, în URSS domnea o economie planificată, iar concepte precum concurența, șomajul și piața nu erau decât atribute abstracte ale modului de viață și producție occidental.

Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor

Acum, pentru a supraviețui și a obține bunăstare, orice întreprindere trebuie să treacă prin sita concurenței, să cucerească piața și să elimine angajații ineficienți. Este firesc ca relațiile de muncă în astfel de condiții să fie complet diferite, consideră guvernul de la Kiev.

„Există și lucruri mai tradiționale care trebuie reformate: ușurința la angajare, ușurința la concediere, indemnizațiile de concediere, program flexibil și contracte pe durată determinată”, crede Rodnianski.

Desigur, toate aceste puncte sunt întâmpinate cu o rezistență acerbă din partea sindicatelor, care pun angajatul într-o poziție privilegiată. Cu toate acestea, dacă întreprinderea este necompetitivă, atunci nu vor exista angajați. Prin urmare, pentru a păstra angajații, angajatorul trebuie să introducă condiții de muncă mai stricte. La prima vedere, acest lucru este paradoxal, dar este un fapt.

Rodnianski consideră că problema salariului minim este unul dintre punctele cheie ale noului Cod al Muncii. Mulți angajatori nu țin pasul cu creșterea acestuia. Din acest motiv, ei nu pot plăti impozite pentru angajații lor şi, prin urmare, ei sunt nevoiți fie să refuze să creeze noi locuri de muncă, fie, mai rău, să le reducă pe cele care există deja.

Citeşte şi Un oraș de lângă Kiev a fost atacat cu drone kamikaze. Rusia ameninţă din nou Occidentul cu război

„Trebuie să ne asigurăm că acesta (n.r. – nivelul salariului minim) nu este prea mare, pentru că economia noastră se prăbușește și trebuie să ne asigurăm că nu duce la o creștere a șomajului”, a mai spus consilierul lui Zelenski.

În acelaşi timp, guvernul de la Kiev vrea să anuleze indexarea salariilor. Dacă va fi luată această măsură toți ucrainenii vor deveni mai săraci cu aproximativ o treime, din cauza inflaţiei şi preţurilor galopante.

Guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și Banca Mondială au estimat că costul reconstrucției și redresării Ucrainei este de aproape 350 de miliarde de dolari, cifră care este în creștere de la o zi la alta.