„Expertul” Florin Cîțu critică PSD pentru gestionarea situației pandemice: „Social democrații trag de timp cu certificatul verde. Dacă aveam oameni vaccinați, țineam și economia sus”

Florin Cîțu a criticat PSD pentru că nu impune obligativitatea certificatului verde. Fostul premier a menționat că nu estse de acord cu gratuitatea testelor anti-Covid pentru nevaccinați.

20 dec. 2021, 21:37
„Expertul” Florin Cîțu critică PSD pentru gestionarea situației pandemice: „Social democrații trag de timp cu certificatul verde. Dacă aveam oameni vaccinați, țineam și economia sus”

Florin Cîțu, fostul prim-ministru al României, a fost invitat la DIGI 24, unde a fost întrebat dăcă consideră că social democrații trag de timp în ceea ce privește impunerea obligativității certificatului verde.

Fostul premier a fost foarte vehement cu privire la acestă măsură și a subliniat că nu este de acord ca testele pentru persoanele nevaccinate să fie plătite din bugetul statului.

Cîțu îl scoate țap ispășitor pe Nicolae Ciucă pentru eșecul economic al României: „Fără investiții nu ai cum să plătești pensii și salarii. Va veni în fața colegilor și va explica bugetul”

„Așa pare, că PSD trage de certificatul verde. Aveam un proiect de lege pe certificatul verde, de pe vremea în care eram doar cu UDMR la guvernare, a fost respins de PSD. Am înțeles că se umblă la el. Eu primesc date de la premier.

Sunt aceste grupări care militează împotriva guvernarii și beneficiază de lipsa certificatului verde. Eu spun că ori trebuie să venim cu ceva ori ce e în Parlamentul României. Eu am venit cu o propunere să votăm ce e în Parlament și să îmbunătățim pe parcurs. Cel mai rău e ca acum, să nu faci nimic. Nu vreau ca pe banii publici să se plătească testele pentru nevaccinați, când există vaccin gratuit.

Pot să spun cum am gândit eu acest sezon. De aia voiam acest certificat verde, aveam oameni vaccinați și țineam și economia sus. Specialiștii PNL au susținut din prima clipă în certificatul verde care e acum în Parlament. E o variantă mai puțin dură ca lockdown. Eu sper să nu ajungem ca în vestul Europei”, a afirmat Florin Cîțu.

Florin Cîțu a spus de ce scârțâie alianța PSD-PNL: Bugetul e un compromis, vom vedea dacă PNL merge mai departe!

Florin Cîțu a spus de ce scârțâie alianța PSD-PNL. ”Bugetul e un compromis, vom vedea dacă PNL merge mai departe. Când am făcut această coaliție, când se negocia, fiecare partid a venit cu câteva idei în care credem. Pentru noi e foarte important să investești. Deși am eliminat taxe, accize, am reușit să ne menținem pentru că am reușit să investim. Acel 7% în investiții era legată de pachetul propus de PSD.

UPDATE: Tensiuni în coaliţie pe tema bugetului: Florin Cîţu nu este de acord ca acesta să treacă fără 7% alocaţi pentru investiţii

Idee de a da și să nu ai duce la dezastru. În coaliție am spus clar că nu vreau să intervin penste premier și peste miniștri. Pe mine mă interesează să se respecte programul de guvernare.

Deja vedem că se schimbă paradigma. Trecem la un buget care acordă mai mult pachetelor sociale decât investițiile. Nu știu de ce premierul nu respectă programul de guvernare. Aici e dezamăgirea mea. PNL trebuie să facă compromisuri ca bugetul să fie adoptat în Parlament. Premierul trebuia să vină azi să prezintă bugetul celor din PNL, pentru că e premierul nostru.

Nu știu dacă știa de investiții, dacă nu îi ziceam eu. Noi ne-am luptat să nu fie acea taxă de solidaritate. PNL spune că fără investiții punem în pericol creșterea economică. Fără investiții nu ai cum să plătești pensii și salarii. Nu vom accepta introducerea unor noi taxe. E risc ca la rectificarea bugetară să se taie de la investiții. La celelalte rectificări s-a tăiat de la Educație și de la Investiție. Nu voi avea o răfuială cu Nicolae Ciucă. Și-a asumat această răspundere, va veni în fața colegilor și va explica bugetul. S-au găsit toate măsurile pentru ce a vrut PSD, dar nu și pentru ce a vrut PNL”, a zis Florin Cîțu.

Coaliție PSD-PNL

”La primul derapaj, vom vedea ce se va întâmpla. Am făcut compromisul pentru că România avea nevoie de un guvern. Dacă vor fi derapaje foarte mari, va plăti România, de aceea trebuie să avem mare grijă. Nu cred că ne-a păcălit PSD. Asta înseamnă să ai ministerul Finanțelor. Există riscuri atunci când te grăbești. Noi lăsasem un buget foarte bun, sustenabil, de creșteri de pensii și salarii. Noi am făcut mai multe decât ne-am propus la rectificarea bugetară. Criza politică ne-a stricat planul de investiții. Reformă fără investiție nu se poate. ”, a adăugat președintele PNL.

Certificatul verde

”Așa pare, că PSD trage de certificatul verde. Aveam un proiect de lege pe certificatul verde, de pe vremea în care eram doar cu UDMR la guvernare, a fost respins de PSD. Am înțeles că se umblă la el. Eu primesc date de la premier. Sunt aceste grupări care militează împotriva guvernarii și beneficiază de lipsa lui. Eu spun că ori trebuie să venim cu ceva ori ce e în Parlamentul României.

Eu am venit cu o propunere să votăm ce e în Parlament și să îmbunătățim pe parcurs. Cel mai rău e ca acum, să nu faci nimic. Nu vreau ca pe banii publici să se plătească testele pentru nevaccinați, când există vaccin gratuit. Nu știu cât de pregătiți suntem pentru Valul 5.

Pot să spun cum am gândit eu acest sezon. De aia voiam acest certificat verde, aveam oameni vaccinați și țineam și economia sus. Specialiștii PNL au susținut din prima clipă în certificatul verde care e acum în Parlament. E o variantă mai puțin dură ca lockdown. Eu sper să nu ajungem ca în vestul Europei. ”, a susținut el.

Florin Cîţu ameninţă cu ruperea Coaliţiei de guvernare din cauza bugetului pe 2022

Florin Cîţu tună și fulgeră după discuțiile pe proiectul de buget 2022. Acesta a amenințat cu ruperea Coaliţiei de guvernare pentru că proiectul de buget penntru anul viitor nu respectă pragul de 7% pentru investiţii negociat cu PSD la formarea coaliţiei.

„Nu cred că se mai poate face ceva”, a declarat preşedintele PNL, subliniind faptul că trebuie să discute cu colegii de partid dacă acest buget va fi „încă un compromis” pe care liberalii îl vor face pentru a merge mai departe în coaliţie cu social democraţii.

”Când s-a negociat această coaliţie de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiţia ca 7% din buget să se ducă către investiţii. Nu e doar o ambiţie a PNL. Este singurul mod prin care poţi să susţii acel pachet social. Fără resursele pentru investiţii, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung şi creează dezechilibre.

Nu este un moft cererea de 7%. A fost negociat pentru a susţine creşterea de pensii şi salarii. Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis”, a adăugat el.