EXPLICAŢIA lipsei parapetelor mediane de pe drumurile naţionale cu două benzi pe sens

Majoritatea drumurilor nationale din Romania cu cate doua benzi pe sens nu au sensurile despartite prin parapete mediane, iar multe voci sustin ca accidente mortale ar putea fi evitate daca aceste drumuri ar avea montate parapete.

25 aug. 2015, 17:11
EXPLICAŢIA lipsei parapetelor mediane de pe drumurile naţionale cu două benzi pe sens

Pe 2 august pe DN39 Constanta-Mangalia a avut loc un accident frontal soldat cu pierderea a 5 vieti. Vorbim de un drum cu cate doua benzi pe sens, accidentul petrecandu-se dupa ce una dintre masini a intrat pe contrasens. Asociatia Pro Infrastructura (API) a lansat la acel moment un apel catre Compania de Drumuri si Ministerul Transporturilor sa instaleze de urgenta parapete despartitoare de sens pe toate drumurile nationale cu doua benzi pe sens din tara.

Instalarea separatoarelor mediane pe drumurile 2X2 ar scadea riscul accidentelor rutiere cu pana la 60%, avertiza Asociatia.

Intr-un raspuns adresat HotNews.ro, Compania de Drumuri explica de ce nu au fost montate pana acum separatoare de sens si care au fost problemele intampinate.

Pana la data prezentei au fost demarate 2 licitatii publice avand ca obiect „Achizitia si transportul parapetelor rigide prefabricate tip New Jersey”, amandoua fiind anulate din cauza ofertelor prezentate de operatorii economici care nu au fost realizate in conformitate cu legislatia in vigoare, impunandu-se masura legala de declarare a acestora ca neconforme. In acest moment, a fost redemarata o licitatie publica de achizitionare parapete din beton, care a fost inaintata spre verificare catre ANRMAP, urmand ca dupa primirea avizului favorabil, toata documentia sa fie postata pe SEAP„, sustine CNADNR.

Reprezentantii CNADNR explica faptul ca separatoarele de sens nu pot fi achizitionate „decat prin demararea unei proceduri de licitatie publica la care sunt invitate sa participe toate societatile comerciale care pot furniza produse de siguranta rutiera realizate in conformitate cu cerintele tehnice europene/nationale aflate in vigoare”.

Problema majora, dupa cum sustine CNADNR, este desemnarea unui ofertant ca ofertant-castigator in cadrul licitatiilor demarate, „din cauza ofertelor depuse si realizate fara a respecta legislatia in vigoare si a numarului mic de ofertanti care nu poate conduce decat la existenta unui pret ridicat al acestor produse tocmai din lipsa concurentei dintre producatori/furnizori(ex: s-au prezentat 2 ofertanti la prima procedura de licitatie, respectiv 3 ofertanti la cea de a doua)”.

Citeşte şi Încă un angajat CNADNR a fost suspendat pentru că a semnalat nereguli