Explicaţia "răului de maşină". Ce spun oamenii de ştiinţă

Publicat: Marţi, 16 August 2016 17:30 // Actualizat: Marţi, 16 August 2016 17:30 // Sursa: romaniatv.net

În cadrul unui studiu, răul de maşină a fost asociat cu răspunsul creierului la senzaţia de otrăvire. Cercetătorii au afirmat că atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje contradictorii despre mediul înconjurător, similar cu efectele otrăvirii.

Deşi senzaţia de rău de maşină poate fi neplăcută, acesta poate fi un indicator al unui creier sănătos, notează Descoperă.

În cadrul studiului în care răul de maşină a fost asociat cu răspunsul creierului la senzaţia de otrăvire, cercetătorii au afirmat că atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje contradictorii despre mediul înconjurător, similar cu efectele otrăvirii. Vomitatul este cea mai uşoară metodă prin care organismul poate elimina neurotoxinele şi otrava.

Experţii consideră că răul de maşină sau răul de mişcare se datorează faptului că oamenii au început recent să călătorească cu maşini, autobuze sau bărci, iar creierul nostru nu s-a adaptat total.

Deşi călătorim cu maşina, toate simţurile trimit către creier mesajul că trupul este staţionat. În acelaşi timp, creierul ştie că ne mişcăm în spaţiu cu o anumită viteză, datorită senzorilor de echilibru ce se regăsesc în urechea internă.

Lichidul din tuburile senzorului de echilibru începe să se mişte, indicând că trupul se mişcă, dar în acelaşi timp este nemişcat. Talamusul este cel care analizează informaţia, însă uneori ajunge la concluzia că organismul a fost otrăvit.

,,Dacă creierul devine confuz, el va transmite un semnal de alarmă, preventiv'', a declarat neurologul Gean Burnett, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.

Privitul pe fereastră poate ajuta deoarece asigură creierul că de fapt corpul se mişcă. Cititul unei hărţi sau al unei cărţi poate convinge creierul că trupul este staţionat.

Cercetătorii nu au reuşit să înţeleagă de ce acest fenomen este resimţit doar de unele persoane, o posibilă supoziţie ar fi linia ereditară.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
explicaţie oameni de ştiinţă rau de masina
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 aug 11:43
Răspunde | Votează email 0 email
Contra
1. E ereditar.
2. Nu cred ca a vomita e o solutie buna. Mie mi-ar fi si mai rau.Ce faci daca esti cu seful intr-o delegatie?
3. Cineva de specialitate a afirmat ca e o defectiune a urechii medii(legata de un anumit unghi)
4. Muzica, cititul si uitatul pe geam imi fac mai rau.
5. E curios ca raul se manifesta in diferite grade la vapor(bine, am calatorit pe distante mici, motocicleta=deloc, masina si autocar =cel mai rau(imi pocneste capul) si avion cel mai putin!!!
6. A debutat la 7 ani si s-a mai ameliorat spre 60.
7. S-ar putea sa fie legat si de claustrofobie deoarece pe motocicleta nu am simtit nimic. Probabil ca si intr-o decapotabila ar fi mai bineNu am avut ocazia.
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H